Zilele restante de concediu pot fi solicitate în acest an. Prevederile Codului Muncii în astfel de situații

Legislația muncii Sursa Foto: Arhiva EVZ

Angajații pot beneficia de zilele de concediu pe care nu le-au luat în 2021 până la jumătatea acestui an. Legislația muncii stabilește că toți salariații au dreptul, anual, la un concediu de odihnă plătit de angajator cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare, raportat la perioada de activitate prestată. Codul Muncii reglementează și situațiile în care se reportează zilele de concediu, de la un an la altul.

Salariații care nu au reușit să efectueze toate zilele de concediu la care au avut dreptul în 2021, pot beneficia de acestea și în acest an. Doar că, potrivit legislației muncii, acestea pot fi acordate până, cel târziu, la jumătatea anului 2023.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, prevede Codul Muncii în astfel de situații.

Mai exact, zilele de concediu de odihnă rămase din 2021 pot fi solicitate până la 30 iunie 2023. Aici trebuie precizat că aceste zile nu pot fi compensate cu bani decât în situațiile în care salariatul pleacă de la angajator.

Preederi legale cu privire la concediul de odihnă

Conform Codului Muncii, orice salariat are dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihnă plătit de angajator. Durata vacanței este de minim 20 de zile lucrătoare, raportat la perioada de activitate prestată. Legea permite ca între angajator și angajați să se încheie convenții în baza cărora să fie acordate zile de concediu suplimentare.

„La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, concediului de îngrijitor şi perioada absenţei de la locul de muncă în condiţiile art. 1522 se consideră perioade de activitate prestată”, stabilește expres Codul muncii.

Concediul de odihnă nu poate fi condiționat de trecerea unui anumit număr de zile de la angajare. Un salariat care a venit în companie de două luni are dreptul legal la două zile de concediu de odihnă, conform legii.

Precizări despre indemnizația de concediu de odihnă

Suma plătită angajaților pentru perioada concediului de odihnă trebuie să fie la nivelul salariului de bază, plus alte adaosuri permanente pe care le-ar fi primit dacă s-ar fi aflat la muncă.

Indemnizaţia de concediu de odihnă este calculată, în Codul Muncii, ca medie zilnică a drepturilor salariale (adică salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent) din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul. Valoarea este multiplicată cu numărul de zile de concediu acordate.

De asemenea, nu are relevanță dacă angajatul își ia în prezent concediul restant de un an, de pildă. Indemnizația nu este influențată, așa cum prevede legea, de faptul că angajatul beneficiază, în prezent, de zilele de concediu aferente anilor trecuți, 2022 sau chiar 2021.