Evenimentul va fi structurat pe trei coordonate – Seara muzicii românești, Seara muzicii germane și austriece și Seara muzicii franceze și italiene. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Un regal în cinstea Zilei Europei: Symphactory Orchestra împreună cu dirijorul Tiberiu Soare, Camerata Regală dirijată de Daniel Jinga, pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica, violonista Cristina Anghelescu și violoncelistul Octavian Lup, alături de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române.

Vineri, 11 mai, de la orele 19.00, vicepreședinte Academiei Române, Răzvan Theodorescu, va susține conferința „Cele două Europe”, un studiu asupra evoluției spațiului european din punct de vedere istoric, politic, dar mai ales cultural.

Conferința va fi urmată de recitalul extraordinar „România, mica Europă”, susținut de violonista Diana Jipa și de pianistul Ștefan Doniga. Programul va cuprinde creații semnate de compozitori români, basarabeni, de origine maghiară, germană dar și evreiască, program care îl va avea la loc de cinste pe marele compozitor și pianist Dinu Lipatti, figură emblematică a artei românești și europene.

 

Sâmbătă, concert în aer liber

Sâmbătă, 12 mai, de la orele 19.00, va avea loc primul concert în curtea casei lui Dinu Lipatti, în aer liber. Orchestra Camerata Regală, condusă de dirijorul Daniel Jinga, împreună cu violonista Cristina Anghelescu și violoncelistul Octavian Lup, vor interpreta lucrări de W.A. Mozart, J.S. Bach, J. Haydn, J. Strauss și F. Kreisler.

Duminică, 13 mai, tot de la orele 19.00 și tot în curtea Casei Lipatti, Symphactory Orchestra sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, vor interpreta lucrări ale marilor compozitori francezi și italieni Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini și Jules Massenet.

Soprana Iulia Isaev și tenorul Alin Stoica vor interpreta arii celebre din oprele „Carmen”, de Georges Bizet și „Faust”, de Charles Gounod, de la a cărui naștere se împlinesc, în 2018, 200 de ani.

Expoziția informativă „Uniunea Europeană – o istorie”, precum și expoziția de tablouri „Dinu Lipatti – familia, profesorii și prietenii” vor fi accesibile publicului pe tot parcursul celor trei zile, între orele 19.00 – 22.00.