Pandemia de coronavirus a dus la închiderea școlilor în România, iar măsura a stârnit valuri de reacții.
Părinții fără posibilități au vrut să știe cum pot rezolva supravegherea copilului, iar autoritățile au reacționat imediat. Astfel, s-a decis că unul dintre părinți poate sta acasă în tot acest timp, iar zilele libere vor fi plătite de la bugetul de stat.
Ministerul Muncii a aprobat deja modul de acordare a zilelor libere pentru părinții care își supraveghează copiii pe perioada suspendării cursurilor sau închiderii temporare a școlilor, din motive excepționale.
Atenție, zilele libere se acordă numai după ce s-au epuizat toate opțiunile prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității la locul de muncă, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile.
Cererea pentru acordarea zilelor libere va fi însoţită de o copie a certificatului/ certificatelor de naștere al/ ale copilului/ copiilor și de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere, potrivit Legii nr. 19/2020, și nici nu se află concediu de odihnă sau fără plată.
Foarte important de știut: nu pot fi acordate zile libere pentru părinții aflați deja în șomaj tehnic!
Referitor la modul de plată a zilelor libere acordate părinților, HG stabilește că pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Conform Codului Fiscal, indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor.
Pe de altă parte, decontarea către angajator a sumelor necesare pentru plata indemnizației pentru zilele libere acordate părinților se va face de către ANOFM în termen de 60 zile calendaristice de la depunerea unei cereri și a altor documente la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București din raza în care își desfășoară activitatea angajatorul sau sucursala/ punctul de lucru al acestuia.
Angajatorul primește bani din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, iar utilizarea acestora cu altă destinație decât plata cheltuielilor de personal atrage răspunderea penală!