În 2024, salariații se bucură de o creștere a numărului de zile libere. În acest an, Guvernul a adăugat trei zile suplimentare de odihnă pentru angajați, în comparație cu anii anteriori.
Zile libere 2024. Următoarea zi liberă pe care angajații o au în acest an este cea de miercuri, 24 ianuarie, când România sărbătorește 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Zile libere 2024. Următoarea vacanță pentru bugetari
Următoarea minivacanță va fi abia în luna mai, când bugetarii vor beneficia de șase zile libere. Și asta pentru că anul acesta Paștele pică pe 5 mai, iar guvernanții au decis să lege sărbătoarea cu ziua de 1 Mai.
Astfel, va fi liber în 1 mai (miercuri), 2 mai (zi-punte) și 3-6 mai, adică Vinerea mare, sâmbăta dinaintea Paștelui, apoi prima și a doua zi de Paște.
Următoarea perioadă de odihnă va fi în timpul sărbătorii Rusaliilor. Vor exista trei zile libere, incluzând cele două de weekend: 22-23 iunie și a doua zi de Rusalii, 24 iunie.
1 Iunie, Ziua Copilului, va fi într-o zi de sâmbătă, astfel că nu va aduce nouă perioadă de minivacanță.
În schimb, următoarea ocazie pentru o scurtă vacanță va fi de Sfânta Maria, oferind patru zile libere angajaților.
Pe 15 august, care este într-o zi de joi, se adaugă o zi-punte oferită de Guvern, creând astfel o minivacanță prelungită urmată de weekend. Ziua Națională și Sfântul Andrei vor coincide cu zile de weekend, în timp ce Ziua de Crăciun va cădea într-o zi de miercuri.
Liberele de care beneficiază angajații în 2024
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
- 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
- 2 mai (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)
- 3 mai – Vinerea Mare
- 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
- 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
- 1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
- 23 iunie- Rusalii (duminică)
- 24 iunie- A două zi de Rusalii (luni)
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
- 16 august (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
- 1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
- 25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
- 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)
- 27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024).
Zile libere 2024. Cei care muncesc au dreptul la compensații
În funcție de specificul fiecărei profesii, poate exista cerința ca angajații să meargă la serviciu în anumite zile de repaus.
În conformitate cu prevederile Codului Muncii, cei care sunt solicitați să lucreze în zilele libere legale au dreptul la compensații, sub forma acordării unui număr corespunzător de zile libere în următoarele 30 de zile, oferite de angajator.
Dacă nu se acordă zile libere, angajații au dreptul la un spor adițional la salariul de bază. Acest spor nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător pentru munca desfășurată în cadrul programului normal de lucru.