În bătălia dintre doi candidați, unul pro-rus, altul pro-european, în care amândoi au evitat să vorbească de România și de Unire, a câștigat în final omul Moscovei, Igor Dodon
Rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin în Republica Moldova a fost pe cât de previzibil, pe atât de nedorit. Candidatul pro-rus Igor Dodon a ieșit învingător, în ciuda unei aparente mobilizări masive a electoratului proeuropean. Paralel, prestația Comisiei Electorale Centrale a rămas sub orice critică, mii de oameni fiind incapabili să-și exercite dreptul la vot. Drept rezultat, Republica Moldova se trezește cu o guvernare pro-europeană și un președinte prorus.
Mobilizare sabotată
După prelucrarea a 99,9% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunţat că Igor Dodon a obţinut peste 835 de mii de voturi, iar Maia Sandu – peste 761 de mii. La urnele de vot s-au prezentat peste 1,6 milioane de oameni, ceea ce constituie peste 53% din totalul alegătorilor înscrişi în liste. Astfel, Igor Dodon obține 52,18% din voturi, iar Maia Sandu doar 47,82%. Rezultatul este alarmant nu doar prin victoria candidatului pro-rus, ci și prin faptul că acesta a acumulat mai multe voturi de cât PCRM-ul lui Vladimir Voronin în 2009, când a obținut majoritatea constituțională în Parlament. Iar alegerile parlamentare ordinare urmează în anul 2018.
Scrutinul a fost marcat de o mobilizare masivă a cetățenilor de peste hotarele Republicii Moldova. Însă această mobilizare a fost sabotată de gravele erori ale Comisiei Electorale Centrale. Astfel, în numeroase secții de votare deschise în Europa s-a constatat o insuficiență cronică de buletine de vot. Drept consecință, mii de cetățeni au fost lipsiți de dreptul constituțional de a vota.
Mai mult, s-a constat că în trei localități din Republica Moldova rezultatele au fost inversate. În satul Leușeni (raionul Hîncești), satul Copceac (r. Ștefan-Vodă), și în orașul Nisporeni, rezultatele au fost inversate în format electronic, astfel încât Igor Dodon a ieșit învingător, deși, potrivit proceselor verbale tipărite, Maia Sandu a acumulat numărul mai mare de voturi. Drept consecință, încă de duminică seară, candidatul PAS, Maia Sandu, a cerut demisia ministrului de Externe și pe a președintelui CEC.
Perdanți, doar cetățenii Republicii Moldova
Candidatul învingător, Igor Dodon, a reconfirmat imediat intenția de a efectua prima sa vizită oficială la Moscova și și-a chemat oponenții la liniște. Într-un interviu pentru un post rusesc de televiziune, acesta a reușit de altfel să facă deja declarații privind alegeri anticipate și în apărarea armatei ruse.
La rândul său, liderul PAS, Maia Sandu, a cerut demisia ministrului de Externe și a conducerii CEC, și a anunțat că va prezenta dovezile la Curtea Constituțională. „Oameni buni, avem de lucru, voturile voastre nu sunt simple voturi. Sunt speranțe care au renăscut pentru o țară fără oligarhi”, a declarat Maia Sandu, într-o conferință de presă.
Conducerea statului a reacționat liniștit la rezultate și a dat din nou asigurări că activitatea Guvernului continuă după programul stabilit. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că este o situație nouă pentru Republica Moldova, dar a dat asigurări că majoritatea de guvernare își continuă activitatea. „Este un exercițiu nou pentru Moldova, să aibă Președinte de stânga și guvernare de dreapta. Dar și așa, vom avea o colaborare instituțională constructivă cu președintele nou ales de către cetățeni, în limitele foarte bine delimitate de Constituție și în interesul cetățenilor”, a declarat Candu. Același lucru l-a declarat și premierul Pavel Filip: „Reformele pe care urmează să le facem și viitorul european al Moldovei depind de munca pe care o vom face la Parlament și Guvern. De aceea, trebuie să lăsăm în urmă perioada electorală și să revenim cu o concentrare maximă pe agenda noastră internă de reforme”.
Tinerii au ieșit în stradă pentru Europa
Încă de duminică seara, grupuri de tineri nemulțumiți de rezultatele și desfășurarea alegerilor s-au adunat în jurul orei 23.00 în fața Monumentului lui Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului și în fața sediului Comisiei Electorale Centrale. A doua zi, câteva mii de persoane, preponderent tineri, s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, de unde au plecat spre sediul CEC. Protestatarii au scandat lozinci precum: „Refuz, Rezist, sunt antisocialist”, „Jos mafia”, „Maia Sandu președinte”, „Vrem alegeri corecte”, „Morții nu votează”. Protestatarii acuză falsificarea alegerilor în favoarea lui Igor Dodon, dând ca exemple participarea alegătorilor din Transnistria, dar și imposibilitatea mai multor cetățeni din diaspora de a vota, și au cerut repetarea turului doi și demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale.
Presa din Rusia exultă în urma alegerilor
Cele mai importante publicații și portaluri de știri din Federația Rusă au comentat în primele pagini alegerile prezidențiale din Republica Moldova și victoria pro-rusului Igor Dodon. Nu și-au camuflat nici măcar în titlu bucuria câștigului candidatului pro-rus. Pravda (facsimil) a scris: „Chișinăul e al nostru: Președintele Republicii Moldova este pro-rusul Igor Dodon. Contracandidatul lui amenință cu proteste în masă! Pro-europeana Maia Sandu a declarat că nu recunoaște rezultatele alegerilor”.