Ziariștii de la "România Liberă" se luptă să-și păstreze independența editorială!

Ziariștii de la "România Liberă" se luptă să-și păstreze independența editorială!

Redacția cotidianului "România Liberă" a semnalat printr-o scrisoare deschisă pericolul ca independența editorială să le fie grav afectată în urma unor manevre ale lichidatorului judiciar. Care întâmplător este grupul care controlează Mediafax și este consultant al administratorului special de la Realitatea TV. "Evenimentul Zilei" a decis preluarea integrală a acestei scrisori, considerând că asistăm la o tentativă grosolană de preluare a unui ziar de către cei pe care-i denumi generic "Sistemul"!

IATĂ SCRISOAREA DESCHISĂ: "Independența editorială a „României libere“, unul dintre cele mai credibile cotidiene din România, este pusă din nou în pericol de mecanismul obscur pus la cale, încă din 2014, de fostul premier Victor Ponta și care se apropie zilele acestea de scopul său final: distrugerea celui mai vechi ziar din România, care încă se încăpățânează să reziste.

KPMG, lichidatorul judiciar care a acționat în toți acești ani ca unul dintre brațele de fier ale acțiunii de lichidare a „României libere“, a reușit pe 6 noiembrie să impună ca administrator special al Medien Holding, trustul de presă din care face parte cotidianul nostru, pe deputatul independent Remus Borza, condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar legat de Hidroelectrica, gigantul energetic ce i-a fost pus pe tavă de prietenul Victor Ponta și de unde a încasat mai bine de 2,5 milioane de euro sub formă de onorarii.

Miza întregului mecanism vizează obținerea de către KPMG, companie care controlează deja grupul Mediafax și este consultant al administratorului special de la Realitatea TV, a posibilității de a schimba politica editorială a „României libere“, cotidian care este, de aproape 30 de ani, unul dintre cei mai importanți critici ai guvernării, indiferent de către cine este reprezentată aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încă din primii ani de după Revoluția din 1989, „România liberă“ a fost singurul ziar cu orientare democratică și pro-capitalistă fermă. Cotidianul a susținut mișcarea anticomunistă din Piața Universității, a dezvăluit abuzurile și crimele comise în timpul Revoluției și mineriadelor, precum și manipulările puse la cale de fosta Securitate. Curajul de a se împotrivi, în acei ani, regimului autoritar instaurat de fostul activist comunist Ion Iliescu i-a adus numeroase repercusiuni din partea autorităților statului. Reamintim că în 1990 redacția a fost devastată de minerii chemați în București de către Ion Iliescu.

Victor Ponta, urmașul politic al fostului președinte, nu a mai folosit minerii, ci instrumentele statului, prin Autoritatea de Supraveghere Financiară, și nedemni executanți privați, precum KPMG.

Astfel, sub pretextul recuperării unui împrumut acordat de Astra Asigurări către Medien Holding, împrumut pe care acționarul trustului de presă a insistat să îl returneze, lichidatorul judiciar KPMG vrea să lichideze vocea puternică reprezentată de „România liberă“. Asta deși reprezentanții trustului de presă s-au trezit în situația unică de a le fi refuzată rambursarea chiar de către lichidatorul care acum vrea să obțină, în instanță, controlul asupra cotidianului nostru.

Inclusiv prestigioasa publicație americană Forbes a remarcat faptul că, în 2013, Victor Ponta a lansat, în mod voit, o campanie împotriva publicației „România liberă“, după ce jurnaliștii acesteia au criticat dur și în mod repetat  incompetența și corupția guvernului său. Jurnaliștii americani au scris că, într-un discurs susținut în octombrie 2014, fostul premier a calificat publicația drept o „mașină de propagandă“, mesajul fiind perceput de procurori drept o încuviințare să acționeze.

Iar demersul continuă, deși Victor Ponta nu mai este premier, pentru că cei care au rămas încă puternici în statul român continuă să creadă că singura cale de a ne îngenunchea este să ne închidă. Astăzi „România liberă“ luptă să supraviețuiască nu în piața editorială, ci în bătălii juridice cu forțe care doresc să o reducă la tăcere, în fruntea cărora se află instituții ale statului controlate în continuare de oamenii Securității și ai fostului Partid Comunist. 

Tot ce ne dorim noi, jurnaliștii din redacția celui mai vechi ziar românesc, este să scriem în continuare liber. Pentru ca voi, cititorii, să puteți afla adevărul pe care clasa politică nu vrea să-l știți.

Suntem principalul ziar de investigaţii din România. Suntem cea mai incomodă voce din România. Suntem vocali, deschişi şi nu ne temem de nimic. Ne mândrim cu investigaţiile noastre şi integritatea editorială, cu faptul că tragem la răspundere atât oficiali ai statului, cât şi puternice interese private.

Redacția RL"