Editura Evenimentul si Capital

Ziariști de altădată. Ultima întâlnire a reporterului cu Vlahută

Autor: | | 0 Comentarii | 569 Vizualizari

Pe 19 noiembrie 1929 se împliniseră zece ani de la moartea lui Alexandru Vlahuță, prilej pentru cronicarul Adevărului Literar și Artistic de a critica omagierea scriitorului, printr-un matineu literar la Teatrul Național și câteva articole răzlețe în gazete. Cronicarul a folosit momentul și pentru a povesti ultima sa întâlnire cu Vlahuță:

„Mi-aduc aminte că prin 1919, într-o dimineață de toamnă rece, am solicitat lui Vlahuță un articol pentru nu știu ce tipăritură la care colaboram în vremea aceea. L-am găsit în odaia lui cu masa de lucru trasă lângă pat, înfrigurat, cu paltonul pe umeri, bolnav. Scria. Tremurarea capului era penibilă. Din Vlahuță de altă dată nu mai rămăsese decât stufișul părului și ochii – ochii aceia care ardeau de viață lăuntrică. Și miaduc aminte cuvintele lui, spuse cu acel glas profund:

E bine că cei tineri își mai aduc aminte de noi...

Avea parcă presentimentul uitării care – de altfel – începuse de atunci să-l învăluie în groaznica ei tăcere.

...Și totuși, pentru ce a scris și – mai ales, pentru rolul lui de îndrumător în ale scrisului, Vlahuță nu merita uitarea cu care l-a dăruit o generație ridicul de încrezută în marile ei destine. Mai mult decât versurile lui, proza lui Vlahuță va rămânea. Sunt, în „Dan”, pagini de subtilă analiză psihologică, pe care imperfecțiunile stilului nu le pot – totuși – smulge din antologia românească. Iar mai târziu, după ce a tradus pe Carlyle, când și-a curățit fraza de neologismele stridente, a putut scrie câteva schițe și multe, multe articole de gazetă care astăzi încă pot sluji drept pildă. Cât despre România Pitorească, abia azi se învederează adevărata ei valoare: a trecut un deceniu de la întregirea țării și nici unul dintre miniștrii de instrucțiune sau de arte – toți eminamente culturali și patrioți! – n-a găsit suma derizorie necesară complectării cărții lui Vlahuță, cu monografia similară a provinciilor nouă...

Deaceia, uitarea cu care ne-am grăbit să-l acoperim pe Vlahuță – sau, mai degrabă, și pe Vlahuță, ca pe atâta alții – nu este decât încă o dovadă a ingratitudinii grosolane pe care o manifestăm față de toți înaintașii noștri”.

Alexandru Vlahuță s-a născut la Pleșești, localitate din Vaslui care azi îi poartă numele, la 5 septembrie 1858, fiind fiul unui mic proprietar de pământ. A făcut Dreptul la București, dar nu a terminat din cauza sărăciei. Între 1893 și 1896 a editat revista Vieața, apoi, în 1901, Sămănătorul, împreună cu George Coșbuc. A publicat poezie și proză.

Rebreanu și Minulescu, la Capșa, în 1929

„Pe ușa de la Capșa a intrat mare, vânjos, alb, pietros, Rebreanu. A dat o mână lată și întreagă lui Minulescu, care e într-un grup cu Carol Ardeleanu, Jalea și alții. S-a așezat pe canapea și dintr-o pungă cenușie își răsucește o țigară”, scria Capșist, sub titlul „Capșa trăită (1929), în România literară din 2 iulie 1939.

Apoi continuă cu ce a făcut Rebreanu:

„ – Un sfarț de alcool. Ei, ce mai combateți? Și își duce două degete prin șuvița de păr argintiu ce-i cade pe frunte.

Șvarțul a sosit. Rebreanu, calm, dă foc spirtului pe zahăr și când flacăra albastră este aproape să se potolească toarnă lichidul negru.

Tușește în mâini, se așează mai bine pe canapea, și amuzat deodată de o vorbă a lui Minulescu râde cald, copilărește, generos, cu dinți galbeni de tutun. Se apropiase Buzdugan, un basarabean zdravăn, buturugănos, cu nas mare de țăran și ochi de pădurar sașiu.

Ascultă măi Buzdugan, ce meserie ai fi avut dacă Basarabia nu se alipea de patria mumă și nu ne-ar fi trebuit și reprezentanți ai Basarabiei?...întrebă Minulescu.

Buzdugan ăși trage între picioare un scaun, se așează așa fel ca speteaza să-i vie în față și râde înciudat, fără să spună o vorbă. Rebreanu își suflă din când în când sudoarea imaginară de pe dosul mâinilor.

Carol Ardeleanu asudă, asudă și își sterge sudoarea cu două degete. Gulerul e boțit pe gâtul asudat și părul se năclăește verzui și încâlcit. Grupuri, grupuri s-au strâns la mese. E ora 7,5-8 când Capșa își primește clientela aleasă.

În fund la o masă mare câțiva bătrâni foști generali, directori generali, printre cari strălucește cîteodată și câte un fost ministru.

Niță, chelnerul de zile bune și rele al Capșei, stă țapăn, rotund la față, spânzurat de gulerul tare și nu surâde niciodată. Ascultă, suficient, încântat de sine, discuțiile socotite de el inutile de la mese, și când îl chemi să-i dai comanda, schițează un gest plictisit în colțul gurii.

Raportul dintre scriitorii și cititorii din București la 1923

Săptămânalul „Ideea Europeană, Socială, Critică, Artistică & Literară” se ocupa în numărul din 17 iunie 1923 cu situaţia tirajelor revistelor din Bucureşti şi cu numărul membrilor Societăţii Scriitorilor Români: Situaţia! Dă-mi situaţia!... În cazarmă, „situaţia” înseamnă efectivul oamenilor, iar în birou, suma de debit sau credit a unui client – Dă-mi situaţia literaturii!...- Să v’o dau! Toţi directorii de reviste ştiu că în Bucureşti revistele, fie că sunt scrise pentru o „elită” intelectuală, fie că sunt scrise pentru „popor”, se vând între 250- 500 exemplare. Deci, la debit avem 250. Să vedem ce avem la credit. Ultimul Buletin al Societăţii Scriitorilor Români ne face cunoscut că are peste 300 de membri activi; dacă ţinem socoteală că sunt cel puţin o treime de scriitori cari nu vor sau nu pot face parte din societate, avem deci între 300-500 scriitori. Situaţia e deci: 1 scriitor/1 cititor. Concluzii nu voim să tragem. Sunt prea vesele: urma să credem că fiecare scriitor e şi un cititor.

ULTIMA ORA! Iubita lui Liviu Dragnea, spitalizata! In ce stare se afla Irina si cati bani cheltuie seful PSD
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Evenimentul istoric

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
23:12 Ce spune Poliția Română despre dosarul anti-Kovesi 22:31 Scrisoarea de RECOMANDARE a Laurei Codruţa Kovesi trimisă Parlamentului European 18:27 Stare de ALERTĂ în Rusia. O clădire a Universității Sankt Petersburg s-a PRĂBUȘIT și mai multe persoane sunt PRINSE sub dărâmături. Breaking News 16:22 Turcescu: „Kovesi ar putea candida la prezidențiale" 11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA! 23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news 13:43 Avocatul Piperea, despre CITAREA Kovesi: „E un concurs de infracțiuni care ar putea determina o pedeapsă chiar de 10 ani. Este un cumul de acuzații grave." 12:27 News ALERT! PONTA, la ieșirea din sediul PARCHETULUI GENERAL. PROCURORII nu i-au ARĂTAT ce CONȚINE DOSARUL 12:24 Dan Andronic, despre AUDIEREA lui KOVESI: „Nu are cum să evite cerea PARCHETULUI”. News alert 22:57 BĂTĂLIA TITANILOR: Kovesi și Ponta FAȚĂ ÎN FAȚĂ! Via lui Ghiță o va TORPILA pe Kovesi 21:17 Ghiță și MOMENTUL ADEVĂRULUI despre Kovesi: „Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe” 20:35 Ponta aruncă bomba: TRECUTUL Laurei Kovesi ESTE ALTUL DECÂT CEL ŞTIUT. Ce s-a întâmplat, de fapt, la vizita din vie? Breaking news 18:21 Ion Cristoiu devoalează anomalia din comportamentul Laurei Codruţa Kovesi: „Pentru prima dată, ea pune mâna pe telefon”