Statul Islamic, gruparea jihadistă care terorizează Siria și Irakul, și-a încununat campania de crime prin execuția unui jurnalist american, captiv din 2012.
Înregistrarea video cu decapitarea unui jurnalist american de către Statul Islamic, gruparea teroristă care a semănat haos în Siria și Irak, a șocat comunitatea internațională. Crima s-a vrut a fi un avertisment ferm dat Americii, țară care a intervenit recent pe frontul irakian pentru a opri avansul mișcării islamiste, cu atât mai mult cu cât opinia publică de peste ocean rămâne rezervată în privința unor noi astfel de campanii militare în afara țării.
Deși autenticitatea înregistrării nu a fost încă stabilită, analiștii spun că, dată fiind cruzimea de care a dat dovadă Statul Islamic până în prezent, ucigând mii de civili în ultimele două luni, cel mai probabil, jurnalistul James Foley este mort. Numeroase execuții au fost filmate și postate online de către gruparea care, prin cruzimea sa, a ajuns să fie denunțată chiar și de către al-Qaida. Liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi, un personaj misterios, a fost recent proclamat calif al tuturor musulmanilor.
20 de jurnaliști răpiți
James Foley a fost răpit de bărbaţi înarmaţi în Siria în noiembrie 2012. Foley, care la 40 de ani era un reporter cu experiență, a acoperit în special conflictul din Libia, unde fusese, de asemenea, răpit, înainte de a se duce în Siria, de unde a relatat despre revolta împotriva regimului lui Bashar Al- Assad pentru Global Post, AFP şi alte organizații.
Bărbatul mascat care, potrivit înregistrării, l-a executat pe jurnalist vorbește în engleză cu accent britanic, amenințând că, dacă SUA nu opresc atacurile aeriene asupra militanților Statului Islamic, un al doilea jurnalist luat captiv va fi executat. Este vorba despre Steven Sotloff, jurnalist american răpit anul trecut în Siria.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor susține că cel puțin 20 de jurnaliști sunt în prezenți dispăruți în Siria, majoritatea fiind ostatici luați de Statul Islamic. Moartea lui Foley amintește de execuția lui Daniel Pearl, un reporter al ziarului Wall Street Journal, ucis de talibani în 2002. Alți trei americani au fost decapitați de al- Qaida în timpul campaniei militare dusă de armata americană în Irak.
Papa cheamă la arme
Pe drumul de întoarcere din Coreea de Sud, Papa Francis a ținut o conferință de presă la bordul avionului în care și-a exprimat sprijinul pentru o intervenție armată în Irak pentru a proteja minoritatea creștină de acolo. „Este drept să oprim un agresor nedrept”, a subliniat Suveranul Pontif. El a criticat însă acțiunile militare unilaterale ale Statelor Unite, care au lansat lovituri aeriene asupra obiectivelor controlate de Statul Islamic. Înaintea Papei, și alți înalți prelați de la Vatican, precum arhiepiscopul Silvano Tomasi, ambasadorul Sfântului Scaun la ONU, a pledat pentru utilizarea forței armate împotriva „răului” din Irak.