Ziarele sunt noile Victime ale „Revoluției americane”

Ziarele sunt noile Victime ale „Revoluției americane”

Editori ai publicațiilor din întreaga Americă au demisionat din cauza revoltelor care au cuprins redacțiile. Șefii sunt acuzați de subalterni că nu sunt suficient „pe linia” mișcării insurecționale din stradă.

Unul dintre cele mai mari astfel de „războaie civile”, așa cum le-a numit reporterul Bari Weiss de la New York Times, este chiar bătălia din redacția „Doamnei Gri”, cum este supranumit NYT.

Editor al secțiunii de „Opinii” a New York Times, James Bennet a demisionat imediat după publicarea duminică a unui articol scris de senatorul Republican de Arkansas, Tom Cotton, publicând revolta angajaților.

Bennet și-a apărat decizia de a publica opinia lui Cotton, înainte de a-și depune demisia. NYT și-a cerut iertare de la cititori pentru publicarea articolului de către Bennet, deși, conform informațiilor care au circulat în zona presei, decizia de a-i solicita lui Cotton să scrie un editorial a aparținut conducerii ziarului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Articolul lui Cotton, publicat la secțiunea „Opinii”, ceea ce înseamnă că oricum nu implica politica ziarului, a suținea necesitatea desfășurării armatei pe străzi pentru restabilirea ordinii publice.

NYT a afirmat că numeroși dintre angajații săi au protestat pe rețelele sociale față de publicarea articolului, afirmând că acesta îi pune în pericol pe colegii de culoare (!).

New York Times nu este nici pe departe singura publicație americană care se confruntă cu asemenea probleme.

„Toate acestea sunt, într-un fel sau altul, rezultatul faptului că personalul actual/fost a început să vorbească și să pună presiune pe companii pentru a nu mai tolera modelele de decizii/comportamente proaste”, a comentat pe Twitter jurnalistul de media de la Daily Beast, Max Tani.

Redactorul șef al Philadelphia Inquirer, Stan Wischnowski, a demisionat cu o zi înaintea lui Bennet, în urma unui conflict deschis în redacție din cauza unui articol cu titlul „Buildings Matter, Too” („Și clădirile contează!”) aluzie cât se poate de transparentă la mișcarea Black Lives Matter și la distrugerile pe care aceasta le provoacă în orașele americane.

Articolul, semnat de criticul de arhitectură Inga Saffron, explica în ce măsură vandalismul mișcărilor de protest provoacă distrugeri grave clădirilor importante.

Zeci de angajați au ziarului au intrat în grevă, în urma articolului.

„Philadelphia Inquirer a publicat un titlu în ediția sa de marți care a fost foarte ofensator”, a scris publicația într-un text de scuze. „Nu ar fi trebuit să îl tipărim. Ne pare rău și regretăm că am făcut-o. Mai știm de asemenea că o scuză în sine nu este suficientă.”

Nu se știe dacă conducerea ziarului a spălat și pupat picioarele revoltaților, așa cum este mai nou moda pe străzile americane, ca albii să-și pună țărână în cap pentru vina de a exista.

După 20 de ani de muncă la ziar, Wischnowski a fost nevoit să demisioneze ca urmare a indignării redacționale.

Redactoarea șefă a publicației Variety, Claudia Eller, este o altă victimă a protestelor din redacție. Ea a fost demisă în urma unui diferend public pe Twitter cu un scriitor asiatic pe marginea unui articol pe care aceasta îl scrisese despre diversitatea în redacție, relatează New York Post.

„Ca redactor șef la Variety am încercat să diversific redacțioa noastră în ultimii 7 ani, dar NU AM FĂCUT SUFICIENT”, a scris Eller.

Ziarista freelance sud-asiatică Piya Sinha-Roy, care anterior a lucrat ca editoare la The Hollywood Reporter, publicația concurentă a Variety, a calificat afirmațiile lui Eller drept mincinoase. Aceasta a răspuns, numind-o pe Sinha-Roy „dușmănoasă”, ceea ce ar fi ofensat (!) numeroși funcționari de la Variety, scrie New York Post.

Jay Penske, președintele director general al Penske Media Group, proprietarul Variety, a comentat și el pe Twitter, afirmând că răspunsul lui Eller este „total inacceptabil”.

Nu numai publicațiile de știri sunt afectate de valul de proteste interne, ci și cele specializate în alte domenii, mai puțin „politice”, cum ar fi revista de gatronomie Bon Appetit. Demisia redactorului său șef, Adam Rapoport, săptămâna trecută, a făcut numeroase valuri.

Rapoport a demisionat după ce a fost dată publicității o fotografie cu soția sa de la o sărbătoare de Halloween din 2004, pe care angajații redacției au condamnat-o deoarece i-ar fi caricaturizat pe portoricani.

A cincea demisie notabilă a avut loc la Reffinery29, un site cu specific de stil de viață dedicat tinerelor. Redactoarea șefă Christene Barberich a demisionat luni după mai multe postări negative pe rețelele sociale la adresa sa ale membrilor redacției, care o acuzau de diverse discriminări.