Lanţul suedez de mobilă pentru locuinţe Ikea a folosit la sfârşitul anilor '80 deţinuţi din Germania de Est şi din Cuba, care au lucrat la produsele sale.
Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung susține că lanțul suedez a subscris la sfârşitul acelui deceniu un acord cu autorităţile fostei Republici Democrate Germane pe baza căruia au fost folosiţi în procesul de producţie deţinuţi atât de pe teritoriul est-german, cât şi din Cuba, adaugă EFE. Acordul a fost semnat în septembrie 1987, cu doi ani înainte de prăbuşirea Zidului Berlinului, după o vizită în Cuba a unei delegaţii KuA (Comerţul cu artă şi antichităţi) şi Delta Export Import, două întreprinderi din RDG. Potrivit informaţiilor ziarului german, delegaţia, formată din cinci persoane, a intrat în contact cu un reprezentant al firmei cubaneze 'Emiat', Enrique Sánchez, care producea mobilier de grădină pentru liderii politici cubanezi.
Întreprinderea avea legături cu centre penitenciare ale Ministerului de Interne, afirmă ziarul german, citând documente din fosta RDG, notează site-ul TheLocal.de. După o lună de la această vizită, s-a semnat la Berlin acordul corespunzător cu ”Ikea Trading Berlin”. În contract se prevedea să se realizeze canapele, 10.000 de măsuţe pentru copii şi 35.000 de mese de sufragerie.
Dezvăluirile celor de la Frankfurter Allgemeine Zeitung vin după cele difuzate cu câteva zile în urmă de presa suedeză şi germană, pe baza unor documente ale Stasi cu privire la contracte subscrise de compania suedeză şi RDG.