Guvernul turc a fost criticat astăzi de presa naţională, fiind acuzat că aduce atingere democraţiei şi libertăţii de exprimare la o zi de la o serie de arestări ce au vizat media opuse regimului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează France Presse.
Arestările de ieri au afectat în principal cotidianul Zaman şi un post de televiziune apropiat de predicatorul islamist Fethullah Gulen, în exil în Statele Unite ale Americii, fost aliat al lui Erdogan devenit între timp cel mai mare duşman al său.
Poliţia a arestat duminică 27 de persoane la Istanbul şi în mai multe oraşe din Turcia, în special jurnalişti, printre care Ekrem Dumanli, redactor-şef la Zaman, şi Hidayet Karaca, directorul televiziunii “guleniste” Samanyolu TV (STV), precum şi un producător, un director şi jurnalişti ai postului de seriale televizate Tek Turkiye (One Turkey), difuzată de STV.
Luni dimineaţă, televiziunea turcă a anunţat că trei dintre aceştia au fost eliberaţi în cursul nopţii, dar că 24 de persoane erau în continuare chestionate de poliţia din Istanbul.
Ele au fost arestate din ordinul procurorului Hadi Salihoglu şi sunt acuzate de fals, de fabricare de dovezi şi de constituirea unui “sindicat al crimei ce viza atacarea suveranităţii statului”, potrivit agenţiei guvernamentale Anadolu.
Mai mulţi poliţişti au fost la rândul lor arestaţi, printre care Tufan Erguder şi Mutlu Ekizoglu, şeful departamentului antiterorist şi respectiv şeful departamentului de crimă organizată din cadrul poliţiei din Istanbul.
Cotidianul Zaman a titrat luni, pe fond negru: “Zi neagră pentru democraţie”. “Zaman îşi va menţine fără teamă linia paşnică pentru democraţie şi libertate”, a dat asigurări publicaţia, avertizând că Turcia se află “la marginea prăpastiei”.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a cerut autorităţilor turce să protejeze libertatea presei şi alte valori democratice, ca răspuns la raidurile la mass-media şi arestările efectuate în cadrul unor operaţiuni în întreaga ţară duminică, relatează Reuters.
Statele Unite au atras atenția Ankarei că raidurile par să fi vizat doar presa ostilă guvernului. „Libertatea presei, un proces echitabil ş independenţa judiciară sunt elemente cheie în orice democraţie sănătoasă şi sunt înscrise în constituţia turcă”, a afirmat Jen Psaki, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
„În timp ce Turcia este un prieten şi aliat, îndemnăm autorităţile turce să asigure că acţiunile lor nu încalcă aceste valori de bază şi fundamentele democratice proprii ale Turciei”, a adăugat ea. UE a criticat, de asemenea, raidurile de ieri. „Vedeți-vă de treburioe voastre”, le-a replicat Erdogan astăzi. „UE nu ar trebui să își aroge dreptul de a interveni în privința unor măsuri luate de justiție și poliție împotriva unor entități care pun în pericol securitatea noastră națională”, a adăugat el.