Zi decisivă pentru o țară balcanică. UE se poate extinde

Zi decisivă pentru o țară balcanică. UE se poate extinde

Parlamendul Macedoniei decide luni dacă ratifică acordul cu Grecia pentru redenumirea statului Macedonia în „Republica Macedonia de Nord”.

Premierul social-democrat macedonean Zoran Zaev nu dispune de majoritatea de două treimi în Parlament, necesară pentru amendarea Constituţiei, astfel trebuie să convingă zece deputaţi din opoziţia de dreapta (VMRO-DPMNE), potrivit Agerpres.

Referendumul din 30 septembrie în privința redenumirii a avut 90 la sută voturi de „da”, însă prezența a fost de 37 la sută, iar pragul de 50 la sută.

În cazul în care nu reușește să schimbe denumirea în Parlament, Zoran Zaev a anunţat că va convoca imediat alegeri legislative anticipate. Şedinţa parlamentului macedonean este prevăzută să înceapă la ora locală 11:00, potrivit aceleiași surse.

Dacă schimbarea va fi validată de Parlament, țara se va numi „Republica Macedonia de Nord”. Prin această mișcare autoritățile speră că se va încheia conflictul cu Grecia și se vor apropia de NATO și UE.

În iunie, noul premier social-democrat Zoran Zaev a semnat cu omologul său grec Alexis Tsipras un acord prin care, dacă numele ”Republica Macedonia de Nord” este adoptat, Atena va înceta să se mai opună unei aderări a a MAcedoniei la NATO şi UE, potrivit News.ro. Conform aceleiași surse, cuvintele ”Macedonia de Nord” nu apar în întrebarea adresată la referendumul de luna trecută: „Sunteţi de acord cu aderarea la UE şi NATO, acceptând acordul” cu Grecia?”. Conflictul cu grecii pe nume se trage de la independența din 1991, când Macedonia a fost acceptată la ONU sub numele Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Atena nu a acceptat niciodată denumirea republicii, deoarece a considerat că denumirea trebuie atribuită doar regiunii georgefice și istorice Macedonia a Greciei ,din Europa sud-estică.