Zi decisivă pentru Clotilde Armand. Magistrații Tribunalului București dau sentința

Zi decisivă pentru Clotilde Armand. Magistrații Tribunalului București dau sentința Clotilde Armand. Sursa foto: arhiva EVZ

O instanță a Tribunalului București se va pronunța, marți, 2 martie, dacă decizia luată de Conslilul Local al Primăriei Sectorului 1 de a desființa trei servicii publice, invocând reorganizarea, a fost sau nu legală.

Dacă hotărârea instanței va da câștig de cauză zecilor de angajați care fie au fost concediați, fie au fost redistribuiți în alte servicii dar doar pentru o periodă limitată de timp, primarul USR Clotilde Armand va fi obligat să-i repună în drepturi pe acești oameni.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, consilerii locali ai edilului Armand au votat cu majoritate desfințarea Administrației Piețelor, a Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice și a Centrului Cultural.

Deficit de 1,2 miliarde de lei la Primăria Sectorului 1. Soluția edilului: desființarea a trei unități de adminstrație publică

La scurt timp după ce s-a instalat în fotoliul de edil al sectorului 1, adică la nici două luni, Clotilde Armand a descoperit că primăria care tocmai ajunsese în mâinile ei are un deficit de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Așa că, rapid, a găsit o primă soluție prin care să mai reducă din cheltuilei. Reorganizarea instituției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum procedura trebuia începută de undeva, edilul le-a propus consilierilor locali desființarea a trei dintre unitățile publice din cadrul primăriei: Administrația Piețelor, Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice și Centrul Cultural. Salariul a zeci de angajați a fost considerat un balast uriaș de care trebuia să scape urgent pentru a salva bugetul primăriei.

Consilierii locali și-au susținut primarul și, la data de 4 decembrie 2020, au votat cu majoritate proiectul: 18 voturi ”pentru”, 6 voturi ”împotrivă” și două ”abțineri”. Ultimele două au fost trecute, conform legii, la voturi ”împotrivă”.

Zi decisivă pentru Clotilde Armand. Reorganizare: conciedieri și contracte de muncă valabile doar trei luni

Desființarea celor trei structuri din administrația publică locală a sectorului 1, a căror activitate a fost preluată de Consiliul Local, a fost motivată ca fiind parte a reorganizării ”aparatului de specialitate al primarului sectorului 1”.

Măsura a atras după sine concedierea imediată a unora dintre angajați și mutarea altora în alte servicii, dar cu contracte de muncă valabile doar pentru trei luni.

Documente care expiră în această lună transformându-i în șomeri și pe ”norocoșii” pentru care, la acea vreme, s-a mai găsit, temporar, un loc de muncă în primăria condusă de Clotilde Armand.

Zi decisivă pentru Clotilde Armand. Se cere anularea în instanță a hotărârii consilierilor locali

Povestea acestei decizii de a desființa cele trei unități și de a concedia zeci de oameni face obiectul unui dosar (34703/3/2020) care se judecă, în contecios administrativ, la Tribunalul București. Obiectul procesului intentat Consililului Local al Sectorului 1 este anularea acelei hătărâri prin care au fost desființate cele treu unități și repunerea în depturi a angajaților.

Magistrații vor lua, azi, o decizie cu privire la legalitatea acelei hotărâri a consilierior locali (n.r. 291/04.12.2020)  de a aproba desființarea acelor servicii, hotărâre urmată de reduceri de personal.

”Prin această hotărâre, primarul a vrut să scape de oameni”

”Aceste instituții publice de interes local cu personalitate juridică, înființate prin hotărâri distincte ale Consiliului Local al Sectorului 1, au fost transformate în compartimente funcționale fără personalitate juridică. O decizie care încalcă legea pentru că desființarea acestor instituții poate fi realizată doar prin hotărâri distincte și motivate ale organelor care au dispus înființarea acestora.

Adică prin trei hotărâri separate, foarte bine argumentate. Nu la grămadă, cum au decis consilierii primarului Clotilde Armand ca să reducă, zic ei, din deficitul bugetar al al primăriei, estimat atunci la 1,2 miliarde de lei.

În acest context tragem concluzia că unicul scop real urmărit de conducerea primăriei Sectorului 1 a fost disponibilizarea întregului personal al celor trei unități. Adică să scape de oameni.

Dacă instanța ne va da dreptate, cele trei instituții își pot relua activitatea și oamenii vor fi repuși în drepturi. E o măsură pe  care primarul va fi obligat să o ia de îndată.

Procesul va continua cu analizarea  conținutului acelei hotărâri. Această primă decizie a intanței este foarte importantă în derularea ulterioară a procesului”, ne-a explicat Ștefan Novac, liderul sidicatului angajaților ADP, demersul făcut în justițe.

Zi decisivă pentru Clotilde Armand. Vom reveni cu informații despre decizia instanței.

UPDATE: Magistrații Secției a II-a Civilă a Tribunalului București au decis să amâne verdictul în procesul pe care Sindicatul angajaților Administrației Domeniului Public l-a intentat Consiliului Local. Motivul a fost lipsa a opt dintre angajați care se reprezentau singuri în acest conflict de muncă. Următorul termen stabilit de instanță pentru judecarea cauzei este 30 martie.

La acest termen, primarul Clotilde Armand nu s-a aflat în sală, dar a fost reprezentat de un avocat.