Zi de mare sărbătoare pentru români! Ce spune calendarul ortodox

Zi de mare sărbătoare pentru români! Ce spune calendarul ortodox

Mii de români își sărbătoresc ziua numelui pe data de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, zi marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox

Sfântul Dumitru, ultima cea mai importantă sărbătoare a toamnei, este sărbătorit de români pe data de 26 octombrie. Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe 26 octombrie pe Sfântul Dumitru, în calendarul ortodox această zi, ca și cea de duminică, fiind marcate cu cruce roșie. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305), fiind fiul prefectului din Tesalonic, scrie stirimondene.fanatik.ro/.

Părinții lui îl învățau, într-o cameră secretă din palatul lor, tainele sfintei credințe și cum să fie un bun creștin. După ce tatăl său a murit, Dumitru fost numit guvernator al Tesalonicului, fiind întemnițat după ce a recunoscut că este creștin. Potrivit tradiției, creștinii erau trimiși în arenă să lupte cu gladiatorii. Nestor, un tânăr creștin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l ucidă pe gladiatorul preferat al împăratului,Lie, pentru că astfel luptele să înceteze .

Cu ajutorul rugăciunilor Sfântului Dimitrie, Nestor reușește să îl omoare pe Lie , iar la sfârșitul acestei lupte împăratul Maximian a dat ordin ca lui Nestor să i se taie capul iar trupul lui Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Ca o minune, din trupul lui Dimitrie a curs mir tămăduitor de boli și nu sânge , atunci când a fost omorât cu sulițele.

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium , Sremska Mitrovita, în Serbia, iar moaștele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuală în care se află moaștele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită după ce biserica construită de guvernatorul Leontie, din anii 626-634, a fost cuprinsă de flăcări. Ea a fost transformată în moschee în anul 1493 și apoi transformată în biserica creștină în 1912.

Ne puteți urmări și pe Google News