ZGÂRCENIE bulgărească. Ce fac cu GUNOIUL nuclear de la KOZLODUI

În Bulgaria, sute de tone de combustibil nuclear de la Centrala Kozlodui au fost depozitate, în loc să fie trimise în Rusia pentru prelucrare, cum era prevăzut.

Profesorul Gheorghi Kasciev, unul din cei mai buni experţi bulgari în energetica nucleară, avertizează, potrivit RRA, că în ultimii patru ani combustibilul  nuclear folosit la reactoarele 5 şi 6 ale centralei este stocat în depozite speciale.

Aceasta, în pofida strategiei Consiliului de Miniştri din 2015 care prevede transportul, de două ori pe an, şi prelucrarea contra plată, în Rusia a cel puţin 50 de tone pe an. 97% din acest combustibil reprezintă produse radioactive.

Problema a fost pusă de deputatul din Parlamentul European, Svetoslav Malinov, care a declarat că Guvernul Borisov economiseşte, se pare, bani din buget prin netransportarea materialelor radioactive în Rusia.

Ministrul energeticii, Temenujka Petkova, a negat informaţia, adăugând că periodicitatea transporturilor  reprezintă secret de stat, iar cheltuielile prilejuite sunt incluse în taxa de energie electrică.

Profesorul Kasciev avertizează că la Kozlodui se află acum 912 tone combustibil uzat.

Un eventual depozit de stocare pe termen lung, va necesita investiţii în valoare de patru miliarde euro.