Zeul Răului dă greș după ce-și ucide fratele

Zeul Răului dă greș după ce-și ucide fratele

Știm de la Manethon că dinastiile faraonilor au fost precedate de alte patru, două de zei, una de semizei şi alta tranzitorie.

Osiris i-a aparţinut primei dinastii de zei si a domnit peste Egipt timp de 450 de ani, după care a fost ucis de către Seth în anul 9330 î.e.n.

Acesta nu s-a mulţumit cu atât, ci a tăiat trupul fratelui său în bucăţi, pe care le-a aruncat în tot Egiptul, pentru ca Osiris să nu poată fi îmbălsămat si deci să nu aibă parte de viaţă după moarte.

Dar planurile sale au fost dejucate de Isis, care a izbutit să adune toate bucăţile si să-şi înmormânteze soţul asa cum i se cuvine unui faraon. Osiris a devenit stâpânul Regatului Morţilor si a fost apoi răzbunat de Horus, fiul său, care a domnit după Seth timp de 300 de ani.

Seth era considerat, apoi, de vechii egipteni ca fiind zeul răului.

Pornind de la acurateţea relatăriior lui Manethon despre celelalte dinastii umane care au domnit în Egipt, unii cercetători se întreabă dacă nu cumva şi aceşti zei au avut o existenţă istorică reală.

Manethon, preot cărturar, este primul egiptolog al istoriei scrise. El este autorul unei „Istorii a Egiptului” redactată în jurul anului 270 î.e.n. din ordinul regelui Ptolemeu Philadelphus din dinastia lagidă, de origine macedoneană.

Tot Manethon, al cărui nume înseamnă „darul lui Thot”, zeul ştiinţelor şi al înţelepciunii, este primul istoric din lume care i-a împărţit pe suveranii Egiptului în dinastii.

Ne puteți urmări și pe Google News