Zelenski, scenariu pentru Ucraina, NATO și Rusia

Volodimir Zelenski/ sursa foto: captură video

Președintele Volodimir Zelenski a sugerat că părțile Ucrainei aflate sub controlul său ar trebui luate „sub umbrela NATO” pentru a încerca să oprească „faza fierbinte” a războiului.

Volodimir Zelenski cere garanții de securitate

Într-un interviu amplu acordat Sky News, președintele ucrainean a fost întrebat dacă va accepta aderarea la NATO, dar numai pentru teritoriul pe care Kievul îl deține în prezent.

Volodimir Zelenski a spus că o va face, dar numai dacă aderarea la NATO va fi oferită în primul rând întregii Ucraine, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Ucraina ar putea încerca apoi să negocieze returnarea teritoriului aflat în prezent sub controlul Rusiei „într-un mod diplomatic”, a spus el.

Dar sugestia este foarte teoretică. După cum a subliniat Zelenski, nimeni nu i-a făcut încă o astfel de ofertă.

Zelenski: Nu poți să dai invitație doar unei părți a unei țări

Dacă NATO va lua în considerare vreodată o astfel de mișcare este foarte îndoielnic. „Ucraina nu a luat niciodată în considerare o astfel de propunere, pentru că nimeni nu ne-a oferit-o oficial”, a spus Zelenski.

NATO ar trebui să ofere calitatea de membru întregii țări, inclusiv acelor părți aflate în prezent sub controlul Rusiei, a spus el.

„Nu poți să dai invitație doar unei părți a unei țări”, a spus președintele, potrivit Sky News. „De ce? Pentru că astfel, ați recunoaște că Ucraina este doar acel teritoriu al Ucrainei, iar celălalt este Rusia”, a adăugat președintele ucrainean.

NATO / Sursa foto: Facebook

Scenariu RFG

Mulți propun încetarea focului, a adăugat Zelenski, dar fără un mecanism care să împiedice Rusia să atace din nou, încetarea focului este pur și simplu prea periculoasă. Doar apartenența la NATO, a spus liderul de la Kiev, ar putea oferi acest tip de garanție.

Președintele ucrainean a adăugat că crede că războiul s-ar putea încheia în anul viitor, dacă aliații Ucrainei vor demonstra suficientă hotărâre.

Rapoartele sugerează că discuțiile despre așa-numitul model vest-german (aderarea la NATO oferită unei țări divizate) se desfășoară în cercurile occidentale de mai bine de un an. Dar încă nu au fost făcute propuneri oficiale.

De asemenea, merită remarcat faptul că, până acum, președintele rus Vladimir Putin nu a oferit absolut niciun indiciu că și-a abandonat dorința de a subjuga în totalitate Ucraina.

Ideea că ar fi dispus să permită oricărei părți a Ucrainei să se alăture NATO este, deocamdată, de neconceput. Toate indicațiile de până acum sugerează că orice implicare a NATO este de neconceput, potrivit BBC.