Zelenski s-a săturat de jongleriile Chinei. La mijlocul lunii mai, când un euforic Vladimir Putin și-a încheiat călătoria la Beijing după ce a reușit să întărească legăturile comerciale și militare cu puternicul său vecin, a existat o imagine care a atras multă atenție: liderul chinez Xi Jinping și-a luat rămas bun de la omologul său rus cu o îmbrățișare lungă care l-a surprins până și pe Putin, care nu se aștepta la acest gest.
Zelenski, primele declarații clare despre China comunistă
Videoclipul cu mostra de fraternitate a devenit viral pe rețelele de socializare ale gigantului asiatic, unde oamenii nu sunt obișnuiți să vadă asemenea manifestări de afecțiune din partea președintelui lor sobru.
Ultima călătorie a lui Putin în China, a doua în opt luni, a marcat un alt pas ferm în parteneriatul strategic dintre cele două țări, cu un mesaj clar de unitate împotriva rivalului lor comun, Statele Unite. Dar îmbrățișarea aparent improvizată a lui Xi a fost, de asemenea, o lovitură pentru aspirațiile Ucrainei ca guvernul chinez să-și folosească influența pentru a face presiuni asupra Moscovei pentru a pune capăt invaziei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski pare să fi înțeles deja că acest lucru nu se va întâmpla. Până acum a păstrat un ton prudent ori de câte ori a fost întrebat despre sprijinul Chinei pentru Rusia. De aceea, declarațiile pe care Zelenski le-a făcut duminica aceasta, atacând dur Beijingul, au fost surprinzătoare.
Ajutorul din China prelungește războiul
"Sprijinul Chinei pentru Rusia va face războiul să dureze mult mai mult", a spus ucraineanul în timpul participării sale ca invitat vedetă la Dialogul Shangri-La, un forum de securitate din Asia-Pacific care se desfășoară în aceste zile la Singapore și la care participă miniștrii Apărării din țările din regiune, inclusiv cei din China și Statele Unite.
Zelenski a mai acuzat guvernul lui Xi Jinping că a făcut presiuni asupra altor țări, împreună cu Rusia, să nu participe la conferința internațională de pace privind Ucraina, programată pentru 15 și 16 iunie în Elveția. "Din păcate, este foarte regretabil că o țară atât de mare și independentă precum China este un instrument în mâinile lui Putin", a răspuns el la întrebările jurnaliştilor.
Autoritățile chineze au anunțat în urmă cu câteva zile că nu vor trimite o delegație la summitul din Elveția pentru că "orice conferință internațională de pace ar trebui să aibă recunoașterea atât a Rusiei, cât și a Ucrainei, participarea egală a tuturor părților și o discutare corectă a tuturor planurilor de pace".
Zelenski: „Anumite elemente care fac parte din armele Rusiei provin din China”
Liderul ucrainean a asigurat că, la rândul său, a avut "interes pentru un dialog mai mare", referitor la faptul că și-ar fi dorit să aibă o întâlnire cu reprezentanții chinezi la Singapore, dar că până la urmă acest lucru nu s-a întâmplat. În ianuarie, în timp ce participa la Forumul economic de la Davos, Zelenski a încercat deja să obțină o întâlnire cu trimisul Beijingului, prim-ministrul Li Qiang. Dar din partea chineză nu a existat niciun răspuns.
Zelenski, preluând unele dintre acuzațiile venite de la Washington, precum aceea că China vinde Rusiei produse suprautilizate care stimulează industria militară a Moscovei, a asigurat duminică că "anumite elemente care fac parte din armele Rusiei provin din China".
La doar un an de la invadarea rusă a Ucrainei, guvernul lui Xi a lansat un "plan de pace" concentrat pe 12 puncte, plan care solicita respectarea suveranității tuturor țărilor și un apel la încetarea focului sancțiuni împotriva Rusiei, și a considerat că preocupările de securitate ale lui Putin cu privire la extinderea NATO în Europa de Est sunt legitime.
Liderul comunist Xi Jinping nu mediază niciun dialog
Planul a fost salutat de Zelenski, deși a spus că ar fi acceptabil doar dacă va duce la retragerea trupelor Moscovei de pe tot teritoriul ucrainean ocupat. Câteva luni mai târziu, relațiile dintre Beijing și Kiev păreau să avanseze când Xi Jinping a ridicat telefonul pentru a-și suna omologul ucrainean. A fost prima conversație pe care au avut-o de la începutul războiului.
Dar rolul de mediere așteptat al lui Xi nu s-a materializat niciodată. Oficialii chinezi au reiterat că țara lor a fost neutră în conflict, dar parteneriatul chino-rus, cel puțin în domeniul economic, a continuat să se întărească, fiind marele atu al Kremlinului pentru a depăși șocul sancțiunilor occidentale.
Acest lucru a înfuriat foarte mult Kievul, care a inclus anul trecut trei dintre cei mai mari producători chinezi de petrol și gaze - National Offshore Petroleum Corporation, Petrochemical Corporation și National Petroleum Corporation, toate companii deținute de stat - pe lista sa de "sponsori internaționali ai războiului", potrivit El Mundo.
(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)