Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a criticat pe cancelarul german, Olaf Scholz, pentru refuzul său de a furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus.
Olaf Scholz, criticat dur de Zelenski
Volodimir Zelenski sugerează că refuzul lui Olaf Scholz de a furniza rachetele de croazieră Taurus Ucrainei ar putea fi motivat de dorința de a le păstra pentru apărarea Germaniei împotriva amenințării rusești, conform informațiilor furnizate de Politico.
„Din ce înțeleg, cancelarul crede că pentru că e reprezentantul unui stat fără arma nucleară, aceasta este singura armă pe care o are Germania, cea mai puternică armă a sa. A împărtășit mesaje cu mine în care a spus că nu-și poate lăsa țara fără o armă atât de puternică”, a declarat Zelenski într-un interviu.
Cum își argumentează decizia șeful guvernului german
În ciuda remarcilor lui Zelenski, cancelarul german susține că decizia de a nu trimite rachetele Taurus este motivată de dorința de a evita escaladarea conflictului cu Rusia. Scholz afirmă că furnizarea acestor rachete Ucrainei ar putea atrage Germania într-un război cu Rusia.
Ucrainenii doresc să obțină rachetele Taurus, cu o rază de acțiune de până la 500 de kilometri, pentru a putea lovi ținte aflate departe de linia frontului, precum podul Kerci, construit de ruși pentru a conecta Crimeea cu teritoriul statului agresor.
Scholz ar vrea să păstreze rachetele Taurus pentru protejarea Germaniei de un atac rusesc
Observațiile lui Zelenski sugerează că există o altă motivare pentru refuzul cancelarului german, în afara evitării escaladării conflictului - și anume, că Germania are nevoie de aceste rachete pentru a descuraja un posibil atac rusesc împotriva sa. Zelenski afirmă că Scholz consideră rachetele Taurus ca pe un mijloc de descurajare împotriva unui eventual atac nuclear, deși a adăugat că "nu înțelege logica".
„Nicio rachetă nu va proteja pe nimeni de un atac nuclear, dacă un război nuclear este pornit, Doamne ferește”, a declarat Volodimir Zelenski. „E important pentru oameni să știe că ai ceva special, niște arme speciale, și că dacă va fi război, ele vor fi folositoare”, a adăugat el.
Scholz își justifică altfel decizia în fața opiniei publice germane, încercând să se prezinte ca un lider care poate oferi sprijin Ucrainei fără să treacă peste limitele care ar putea duce la escaladarea conflictului.
Unii membri ai partidului său l-au numit pe Scholz "cancelarul păcii" pentru abordarea sa în acest sens. Cu toate acestea, există presiuni, chiar și din interiorul propriului cabinet, pentru furnizarea de rachete Taurus către Ucraina. Ministra sa de externe, Annalena Baerbock, a făcut chiar un apel public în trecut pentru ca Germania să ofere aceste arme armatei ucrainene. Scholz a susținut că utilizarea rachetelor Taurus ar implica necesitatea trimiterii trupelor terestre germane în Ucraina pentru a asista în operațiuni, o intervenție pe care aliații săi politici din Berlin o resping.
Zelenski nu a uitat și de Statele Unite
În interviul său, Zelenski a criticat nu doar ezitarea Germaniei de a trimite rachete, ci și întârzierea cu care SUA permite trupelor ucrainene să utilizeze avioanele F-16 și rachetele ATACMS.
„Mereu folosesc logica în declarațiile, cuvintele și concluziile mele. Pur și simplu nu înțeleg care e logica atunci când unul dintre partenerii noștri au arme de care Ucraina are nevoie ca să supraviețuiască și ei nu vor să ni le ofere”, a declarat președintele ucrainean.