Augustin Zegrean: "Frunda vrea desfiinţarea Curţii Constituţionale"

Augustin Zegrean: "Frunda vrea desfiinţarea Curţii Constituţionale"

Preşedintele CCR critică dur propunerile senatorului UDMR de modificare a legii de funcţionare a instituţiei sale

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, îl critică pe senatorul UDMR Gyorgy Frunda, pentru declaraţiile referitoare la diminuarea atribuţiilor CCR. "Mă mir că un fost membru al Comisiei de redactare a actualei Constituţii face asemenea declaraţii!", a declarat Zegrean, în exclusivitate pentru "Evenimentul zilei". Soluţii inaplicabile Gyorgy Frunda a apreciat vineri, la Târgu Mureş, că Legea fundamentală ar trebui modificată, astfel încât Parlamentul să poată trece peste deciziile Curţii Constituţionale "cu o majoritate substanţială". "Fie o readuc la situaţia de dinainte de 2003, când toate hotărârile ei pot fi modificate de Parlament cu majoritate parlamentară substanţială, fie a doua variantă - să o fac parte a sistemului judiciar şi să o duc undeva pe plaja ÎCCJ", a spus Frunda.

  • Frunda vrea să limiteze puterile Curţii Constituţionale

Preşedintele CCR contestă formularea "majoritate substanţială". "Întrebaţi-l pe domnul Frunda dacă o lege este neconstituţională în funcţie de procentul cu care este votată de Parlament. Ce spune de fapt dl. Frunda? O lege e adoptată cu 50% din voturi şi e declarată neconstituţională. Legea respectivă este neconstituţională şi dacă e votată cu 70% din voturile parlamentarilor." Potrivit lui Zegrean, "rolul Curţii este de a stabili dacă o lege care a trecut de Parlament este sau nu constituţională, indiferent cu câte voturi a fost adoptată. Noi verificăm dacă se respectă Constituţia şi veghem, în principal, ca drepturile fundamentale ale omului să nu fie încălcate. Încălcare e încălcare, fie că legea e votată cu 50% sau cu 100%. Tot aia e!". Magistratul constituţional a demontat, punct cu punct, viziunea lui Frunda referitoare la funcţionarea CCR. "Prima variantă propusă este sistemul care a funcţionat la noi până în anul 2003. Vreau să vă spun că niciodată, dar absolut niciodată, nu s-a aplicat", a spus Zegrean.

  • Senatorul UDMR Frunda explică de ce Băsescu ar merita să fie suspendat a treia oară

Pe de altă parte, el consideră că "mutarea Curţii Constituţionale la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie înseamnă de fapt desfiinţarea ei". "Senatorul Frunda propune un alt sistem, cum e în Statele Unite ale Americii, numai că acolo deciziile de neconstituţionalitate dispuse de instanţa lor supremă se aplică numai părţilor din proces, nu sunt ca la noi, general obligatorii", a explicat preşedintele Curţii. Augustin Zegrean consideră că sistemul care funcţionează, în prezent, în România este cel mai bun."Aproape toate ţările Uniunii Europene - şi sunt 46 de Curţi Constituţionale, au acest sistem pe care îl avem noi!", a explicat el, recomandându-le politicienilor să respecte principiul supremaţiei legii, asumat de România prin aderarea la Uniunea Europeană. Frunda recidivează Cristina Guseth, director executiv la Freedom House România, este îngrijorată de efectele propunerilor lui Frunda. "Observ că se încearcă să se desfiinţeze sistemul de «check and balance» prin care instituţiile statului de drept se echilibrează una pe alta!", a spus Guseth. Ea a precizat că "în urmă cu câţiva ani senatorul Frunda s-a remarcat printr-o agresivitate ieşită din comun la adresa ANI, cu scopul evident de a restrânge atribuţiile, de a-i slăbi puterile şi eficienţa." Senatorul UDMR vrea ca Parlamentul să poate trece peste o decizie a Curţii, "cu o majoritate substanţială".

  • CCR a RESPINS sesizarea PDL privind înfiinţarea comisiei de anchetare a REFERENDUMULUI

Planuri de încătuşare a CCR Problema desfiinţării Curţii Constituţionale a apărut în spaţiul public în această vară, în timp ce CCR decidea soarta referendumului de demitere a preşedintelui, din 29 iulie. Membri ai Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, în frunte cu Mircea Dogaru, au protestat în faţa sediului CCR solicitând validarea referendumului. În caz contrar, ei au spus că vor cere Parlamentului să desfiinţeze CCR. Acţiunea USL a eşuat, iar Băsescu şi-a reluat mandatul. În ultima vreme s-au înmulţit poziţiile politicienilor potrivnice CCR. Luna trecută, viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, dezvăluia unul din planurile USL de a numi judecătorii de la CCR prin tragere la sorţi, din rândul magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ne puteți urmări și pe Google News