La finele săptămânii trecute numărul persoanelor muşcate de căpuşe trecea de 60, potrivit medicilor. Este motivul pentru care primăria trece la atac: va stârpi căpușele din parcuri cu praf toxic.
„Dacă până acum doi ani aveam excepţional de rar cazuri cu muşcături de căpuşă, anul acesta, numărul a crescut foarte mult. Înainte aveam, poate, un caz la câteva luni, iar acum am avut înregistrate zeci de persoane de la începutul anului”, spune dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de boli infecţioase Victor Babeş Timişoara. Cei mai mulţi au fost muşcaţi când au ieşit la iarbă verde şi au stat întinşi pe jos. Majoritatea sunt tineri sau copii şi au primit tratament profilactic cu un antibiotic. Medicii îi averizează pe cei care sunt muşcaţi de căpuşe să nu încerce să le scoată singuri, ci să se adreseze medicului.
În această lună, la Timişoara va începe o campanie de combatere a căpuşelor cu insecticide. Edilii spun că acestea sunt avizate de Ministerul Sănătăţii, iar locurile tratate vor fi marcate cu afişe. ”Până acum a fost evitată apariţia căpuşelor, în unele zone periferice ale oraşului (Kuncz, Plopi, Ciarda Roşie, Ronaţ), însă existe semne că acesta ar putea crea probleme o dată cu venirea căldurii”, au declarant reprezentanții primăriei.
Căpuşa – Ixodes ricinus face parte din grupul artropode parazite din clasa arahnidelor care parazitează vertebratele, hrpnindu-se cu sângele acestora, şi pot transmite, în unele cazuri, boli infecţioase grave.