Zeci de persoane reținute pentru interceptări ilegale

Zeci de persoane reținute pentru interceptări ilegale

Procurorii DIICOT au efectuat în această dimineaţă 53 de percheziţii în Bucureşti şi în 20 de judeţe, în cadrul unei operaţiuni îndreptate împotriva unei grupări ce se ocupa cu interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, mesajelor de tip SMS şi e-mail.

Perchiziţiile au avut loc în judeţele Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Cluj, Timiş, Bacău, Botoşani, Suceava, Argeş, Alba, Hunedoara, Satu Mare, Buzău, Arad, Sibiu, Galaţi, Neamţ, Ialomiţa, Dolj şi Vâlcea, informează Agerpres. De la începutul anului trecut, 50 de persoane au cumpărat de la Oproiu N. una dintre variantele programului de ascultare a convorbirilor, compatibil cu aproape toate dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile, inclusiv cu cele tip BlackBerry sau iPhone. Aplicaţia conferă utilizatorului posibilitatea monitorizării comunicaţiilor şi discuţiilor ambientale purtate de la terminalele vizate, precum şi a transferului neautorizat de date din sisteme informatice, putând avea implicaţii grave asupra siguranţei naţionale, vieţii de familie, a mediului concurenţial şi de afaceri. Cercetările au fost efectuate cu suportul tehnic al SRI. Prima victimă, un avocat ieşean

Anchetatorii au făcut în cursul dimineţii în jur de 11 percheziţii în judeţul Iaşi, pentru depistarea persoanelor care au utilizat softuri pentru realizarea de interceptări neautorizate. Printre cei conduşi la audieri se numără şi avocatul ieşean Alexandru Bernic, soţia acestuia, Camelia Bernic, şi sora femeii.

Casa familiei Bernic a fost percheziţionată în jurul orei 06.00 iar Alexandru Bernic, soţia şi cumnata lui au fost luaţi de anchetatori şi conduşi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva.

„Au fost duşi la Deva, în maşini separate, fratele meu are calitatea de parte vătămată, iar cumnata mea şi sora acesteia au calitatea de învinuite. Cumnata mea îl bănuia pe fratele meu de relaţii extraconjugale şi a cumpărat de pe un site un dispozitiv ca să-i poată intercepta lui convorbirile telefonice. Nu ştia că e ilegal ce face, nu are cunoştinţe în domeniul informatic. În telefonul celui care oferea pe Internet astfel de dispozitive a fost găsit numărul de telefon al cumnatei mele şi al surorii acesteia, aşa au ajuns anchetatorii la ei. I-au dus la audieri la Deva probabil pentru că acolo are domiciliul persoana care vindea pe internet softurile neautorizate”, a declarat avocata Carmen Bernic, sora lui Alexandru Bernic.

Lovitură mediatică Alexandru Bernic (45 de ani) are opt ani vechime în avocatură şi este căsătorit de 15 ani de zile cu Camelia Bernic. Cuplul nu are copii şi nu se aflau în divorţ.

„Acţiunea aceasta, de a intra în casa unui avocat ieşean la ora 06.00 dimineaţa, de a-l percheziţiona şi a-l lua de acasă forţat e doar o lovitură mediatică menită să producă efecte asupra mea, fostulul decan al Baroului Iaşi. Eu am 30 de ani vechime în avocatură, mi se pare aberant ceea ce se întâmplă. Anchetatorii invocă că această acţiune a lor are drept temei Legea privind siguranţa naţională a României. De când şi până când iniţiativa unei soţii geloase de a intercepta convorbirile soţului reprezintă un atentat la siguranţa naţională? Detectivii folosesc tot felul de metode pentru a veni în ajutorul soţilor geloşi, de unde să bănuiască ea că a cumpăra un dispozitiv care se vinde pe internet înseamnă a comite o infracţiune? Fratele meu nu a bănuit vreodată că soţia lui îi asculta convorbirile telefonice”, a declarat Carmen Bernic, fostul decan al Baroului Iaşi.

Avocatul Carmen Bernic a demisionat în luna februarie a acestui an din funcţia de decan, din motive personale.

Ne puteți urmări și pe Google News