Zeci de morți. Trump, așteptat în infernul din California

Cel puțin 27 de persoane au murit săptămâna aceasta în Oregon, California și Washington, devastate de flăcări. Oficialii din aceste state de pe coasta de Vest l-au acuzat pe Donald Trump că a negat rolul schimbărilor climatice.

Președintele Donald Trump a indicat că se va deplasa în California pentru a constata amploarea incendiilor care devastează întregul vest american, unde au ucis 35 de persoane în această vară și au prefăcut deja în cenușă peste două milioane de hectare de la începutul anului.

Pentru autoritățile locale și pentru mulți experți, amploarea acestor incendii, care se extind din Canada până în Mexic, este, fără îndoială, legată de schimbările climatice, care exacerbează seceta cronică și provoacă condiții meteorologice extreme.

Aceasta este și opinia lui Joe Biden, adversarul  democrat al președintelui Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie, care, sâmbătă, a denunțat o amenințare existențială.

Și l-a criticat, firește,  pe Donald Trump, un climato-sceptic notoriu.

„Președintele Trump poate căuta să nege realitatea, dar faptele sunt incontestabile. Trebuie să acționăm pentru a evita un viitor marcat de un potop fără sfârșit de tragedii, precum cel suferit astăzi de familiile americane din vest” , a spus Biden într-un comunicat.

În momentul în care vorbea Joe Biden, Casa Albă a anunțat că președintele Donald Trump se va deplasa luni în California, unde va fi informat despre situația incendiilor din acest stat.

Trump urmează să se întâlnească cu oficialii serviciilor de urgență aflate în prima linie pentru a combate incendiile care au ars deja 1,2 milioane de hectare în California în acest an, un record.

Dacă se adaugă și vegetația distrusă din Oregon și statul Washington, incendiile de pădure au calcinat peste două milioane de hectare. În condițiile în care sezonul incendiilor forestiere se încheie, teoretic, în luna noiembrie.

Alături de Portland, orașele San Francisco și Seattle s-au numărat sâmbătă printre cele cu cele mai mari rate de poluare din lume, potrivit clasamentului întocmit de compania IQAir.

Cel puțin 27 de morți au fost înregistrați săptămâna trecută în cele trei state afectate de pe coasta de vest, dar era încă imposibil să fie evaluată adevărata amploare a distrugerii.

Peste 400.000 de acri s-au transformat în cenușă în Oregon, unde șapte persoane au fost ucise săptămâna trecută, potrivit unui bilanț realizat sâmbătă.

Zonele amenințate privesc în total 500.000 de locuitori în acest stat și peste 40.000 de persoane fuseseră efectiv evacuate vineri la prânz.

Potrivit unor zvonuri, respinse de autoritățile locale din Oregon, grupuri de activiști „antifascisti”, care demonstrează de la sfârșitul lunii mai în Portland împotriva brutalității poliției, se află la originea unora dintre incendii.

În California vecină, bilanțul victimelor a ajuns sâmbătă la 11 morți din care nouă în comitatul Butte, încă traumatizat de memoria incendiilor din noiembrie 2018 care au ucis 86 de persoane și au transformat în cenușă orașul Paradise.

Opt persoane au murit în incendiile din luna august.

 

Foto: Twitter