Zeci de mii de manifestanți au început marți după-amiaza să mărșăluiască la Paris împotriva reformei pensiilor, în frunte cu șefii principalelor sindicate franceze.
La marșul din Paris au fost prezente și mai multe personalități politice de stânga, printre care Fabien Roussel, rebelii François Ruffin și Clémentine Autain, socialiștii Olivier Faure și Anne Hidalgo, sau ecologiștii Yannick Jadot, Marine Tondelier și Sandrine Rousseau.
La jumătatea traseului cu punct de plecare din Place d'Italie, câteva zeci de manifestanți îmbrăcați în negru, cu glugi pe cap, au aruncat cu diverse obiecte în dispozitivul forțelor de ordine. Polițiștii au răspuns cu gaze lacrimogene. Geamul unei sucursale bancare a fost spart iar fațada unei agenții a companiei poștale de stat a fost deteriorată.
„Nu ne vom retrage”
„Este un baraj” împotriva amânării vârstei legale la 64 de ani, a explicat Frédéric Souillot (FO), prezicând „că ritmul mobilizărilor se va accelera”. Mesajul de pe pancarta „Nu ne vom retrage”, este şi împotriva unei măsuri care dezavantajează femeile: „Salariu cu 22% mai puțin”.
Parisul și marile orașe din Franța sunt, marți, scena unor ample marșuri de protest, dublate de greve în mai multe sectoare economice, la 12 zile după ampla acțiune de stradă numită Joia Neagră, care a mobilizat peste un milion de oameni în toată țara.
Ca și în data de 19 ianuarie, protestele vizează planul președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, din 2030. Populația își exprimă nemulțumirea și față de degradarea nivelului de trai, în contextul climatului economic complicat la nivel occidental, influențat de războiul din Ucraina.
Opt mari centre sindicale se află în spatele acțiunii de marți
„Este încurajator, înseamnă că mișcarea prinde rădăcini”, a spus François Hommeril (CFE-CGC), în timp ce Pascale Coton (CFTC) a spus: este dovada „că explicațiile pe care le-am dat cu privire la această reformă nedreaptă au fost auzite”.
Între timp, şeful poliției a declarat pentru BFMTV că au arestat 18 persoane aflate la manifestația pariziană împotriva reformei pensiilor.
Unele creșteri ale tensiunilor au fost observate în apropierea gării Montparnasse, aproximativ cincizeci de persoane s-au deplasat rapid și au spart mai multe ferestre ale sucursalelor băncilor aruncând cu pietre. Coșurile de gunoi, inclusiv un recipient pentru sticle, au fost răsturnate în mijlocul drumului.
500.000 de manifestanți mărșăluiesc la Paris
CGT a anunțat 500.000 de persoane care participă la manifestația împotriva reformei pensiilor de marți din capitala Franţei. Potrivit sindicatului, 400.000 de manifestanți au fost pe străzile Parisului pe data 19 ianuarie în timpul primei mobilizări. Ministerul de Interne a numărat 80.000 de participanți.
Șase persoane aflate la manifestația împotriva reformei pensiilor de la Paris au fost arestate marți, potrivit unui raport provizoriu al poliţiei din Paris, potrivit BFMTV.