Aparitia acestor dispozitive a reprezentat baza revolutiei tehnologice care ne-a modificat complet viata.
Cu totii am fost martorii aparitiei unor inventii care ne-au schimbat definitiv viata.
Site-ul blog.wired.com a facut o recapitulare cronologica a celor mai importante 10 dispozitive electronice care au influentat covar-sitor timpul in care au aparut, dar si culturile urmatoare ale umanitatii.
Multe dintre minunile tehnice ale lumii de azi exista tocmai ca rezultat al celor zece enumerate mai jos. Oamenii le-au asteptat aparitia atunci, cu aceeasi infrigurare cu care lumea a asteptat in zilele noastre terminalul iPhone.
Este greu de crezut ca s-ar fi ajuns la celebrul iPod daca Sony nu ar fi inventat mai intai Walkmanul sau la consola de jocuri PlayStation daca Atari nu ar fi creat cu aproape 30 de ani in urma consola Atari 2600.
1946
Televizorul RCA 630TS A fost primul model de televizor produs in masa. Pretul sau era destul de piperat - 350 de dolari, echivalentul a 3.600 de dolari in zilele noastre.
Televizorul avea un ecran alb-negru, cu o diagonala de 10 inchi, doua boxe laterale enorme, toate integrate intr-o carcasa din lemn.
Produsul final cantarea aproximativ 50 de kilograme si putea receptiona maximum 10 canale de televiziune, inclusiv pe cel considerat la vremea respectiva un standard - Channel 1. Perioada in care a fost folosit RCA 630 este denumita „epoca de aur a televiziunii si a cinematografiei”.
1949
Telefonul Western Electric 500 Multi am folosit sau inca mai folosim telefoane cu rotita cu forma inspirata de la acest model. Chiar si primul telefon cu butoane, aparut in 1964, avea aceeasi forma cu modelul 500.
Acesta a fost telefonul cu care s-a vorbit pentru prima data de pe un continent pe altul, in 1951, si pentru prima data peste oceane - in 1956.
Western Electric 500 este folosit chiar si astazi la scara larga in lume datorita durabilitatii sale. Compania Western Electric a supravietuit pana in 1984, atunci cand activele sale au intrat in componenta actualei companii de telefonie AT&T.
1953
Aparatul foto Kodak Brownie 127
Brownie 127 este gadgetul care a transformat fotografia intr-un hobby deoarece a facut trecerea de la aparatele foto voluminoase si inestetice la cele moderne. In primii cinci ani dupa lansare s-au vandut peste un milion de astfel de aparate.
Dispozitivul folosea un film de marimea 127 (de la care vine si numele), produs de Kodak incepand cu 1912. Odata cu el, pozele de familie sau imortalizarea celor mai frumoase clipe din vacante au fost pentru, prima data, la indemana tuturor.
Bert Hardy, unul dintre cei mai cunoscuti fotografi din secolul al XX-lea, a folosit acest aparat atunci cand a realizat unele dintre cele mai uimitoare fotografii ale sale.
1962
Camera video Bell&Howell Director Series modelul 414 Zoomatic 8 mm
Una dintre cele mai celebre inregistrari din istorie a fost facuta cu acest aparat. Astfel, in 1963, Abraham Zapruder a filmat accidental cu camera sa Bell&Howell asasinarea in Dallas a presedintelui american John F. Kennedy, demonstrand ca oricine poate imortaliza istoria.
Mai mult, acesta este singurul film pe care este surprins momentul. Pana la aparitia acestei camere, inregistrarea de continut video se facea cu precadere in industria cinematografica pe film de 35 de mm, care era la vremea respectiva considerat standard, iar pe deasupra era si foarte scump.
Filmul de 8 mm a aparut in 1932 si a fost folosit la scara larga in special cu camere acceptabile ca pret, precum Bolex sau Canon. Cu toate acestea, niciuna nu a avut succesul imediat al camerei Bell&Howell.
1967
Cuptorul cu microunde Amana Radarange Primul cuptor cu microunde comercial, inventat in 1946 de dr. Percy Spencer, cantarea zeci de kilograme, avea peste un metru inaltime si costa aproximativ 3.000 de dolari.
In 1967, Amana introduce modelul Radarange, mult mai mic, care costa numai 495 de dolari si includea ca bonus o carte de bucate.
Astfel, gatitul mancarii in numai cateva minute, in loc de cateva ore, le-a cucerit pe gospodinele vremii. Astazi in majoritatea caselor se gaseste un astfel de aparat.
1976
Video-recorderul JVC HR-3300 Cu ajutorul acestui dispozitiv puteai reda sau multiplica un eveniment important din viata ta sau a familei, imortalizat pe film. Multe dintre evenimentele notabile transmise la vremea respectiva la televizor au fost inregistrate folosindu-se acest dispozitiv deoarece includea un TV-tunner.
Pe deasupra, puteai sa pui pauza atunci cand, spre exemplu, trebuia sa raspunzi la telefon ori puteai derula inainte si inapoi pentru a revedea anumite cadre. Cantarea aproximativ 14 kg, iar ceea ce impresiona la acest video-recorder era ceasul digital incorporat.
1977
Consola video Atari 2600 Atari este compania care a introdus, in 1972, jocul Pong pe masini de distractie cu monede, instalate in cluburi, baruri sau locuri special amenajate. Au urmat apoi ani intregi in care copiii isi cheltuiau toti banii primiti de la parinti in astfel de locuri.
Asta pana in 1977, cand a aparut consola video Atari 2600, ce costa 199 de dolari si le permitea playerilor pasionati sa experimenteze orice fel de joc la ei acasa. In 1979, Atari 2600 devenise un fenomen cultural, iar in 1980, odata cu lansarea celebrului joc Space Invaders, vanzarile consolei s-au dublat.
1979
Playerul de casete Sony Walkman TPS - L2
Sony are reputatia de a fi dezvoltat de-a lungul timpului produse care sa vina in intampinarea nevoilor oamenilor. Unul dintre aceste dispozitive a fost playerul TPS - L2, care s-a bucurat de un succes enorm.
Desi calitatea sunetului nu era cea mai buna, oamenii s-au bucurat ca pot asculta muzica in timp ce merg la serviciu sau alearga in parc de pe un dispozitiv care incapea cu usurinta in buzunar. De-a lungul celor 30 de ani de existenta, el a fost produs in peste 300 de variante diferite si s-a vandut in peste 350 de milioane de exemplare.
1981
Computerul personal IBM 5150 Deseori, corporatia Apple a sustinut ca a dezvoltat primul computer personal in 1984. Adevarul este ca IBM este compania care a lansat prima un asemenea dispozitiv pe 12 august 1981- modelul 5150. Aparitia sa le-a schimbat definitiv viata oamenilor.
Sistemul avea un procesor Intel 8088 cu o frecventa de 4,77 Mhz, 256 KB de memorie si o unitate pentru dischete. Un astfel de PC costa la vremea respectiva 3.000 de dolari. Forma sa ramane si astazi un standard cand vine vorba despre designul unui computer personal.
1996
Telefonul mobil Motorola StarTac Inainte de StarTac, telefoanele mobile erau caramizi uriase, pe care cu greu le puteai folosi in afara casei sau a masinii. Motorola a schimbat situatia cand a lansat acest model, devenit foarte repede un reper si un simbol in istoria telefoniei mobile.
A fost primul celular cu functie de vibratii, tehnologie pe care Motorola a adaptat-o de la divizia sa de pagere pe noul gadget. Bateria telefonului tinea doar 90 de minute in regim de convorbire, asa ca utilizatorii aveau de obicei la ei o a doua baterie de rezerva.
Este considerat primul telefon cu clapeta din istorie. Mai mult, terminalul avea un ecran LCD iluminat. A devenit rapid o aparitie frecventa in filmele hollywoodiene, un exemplu cunoscut fiind pelicula „8 mm”, ce l-a avut protagonist pe Nicolas Cage.