Zece diplomați ruși vor fi expulzați de Țările de Jos. Sub ce pretexte erau trimiși în Europa
- Iulia Moraru
- 19 februarie 2023, 12:19
Zece diplomați ruși urmează să fie expulzați din Olanda, după ce s-a descoperit că, de fapt, erau trimiși în Uniunea Europeană cu alt scop. Relațiile dintre cele două părți devin din ce în ce mai tensionante.
Anunțul a fost făcut, sâmbătă, de ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra la postul de televiziune NOS. Acesta a explicat că decizia guvernului său vine după ce Rusia ar fi încercat să plaseze în secret spioni ruși în Țările de Jos.
În plus, biroul comercial al Rusiei de la Amsterdam va trebui să fie închis, urmând ca, la rândul lor, Țările de Jos să-și închidă Consulatul general de la Sankt Petersburg, în lipsă de personal.
Țările de Jos expulzează diplomați ruși pe bandă rulantă
Potrivit ministrului olandez de externe, trebuie să existe o egalitate între numărul de diplomați ruși din Olanda și numărul diplomaților olandezi trimiși în Federația Rusă.
În martie anul trecut, imediat după izbucnirea războiului din Ucraina, Olanda a expulzat 17 diplomați ruși, fiind bănuiți de spionaj. În replică, Moscova a expulzat diplomați olandezi din Rusia, însă într-un număr mult mai mare.
Wopke Hoekstra a esplicat apoi că cele două ţări au convenit ulterior să accepte noi diplomaţi, dar că Rusia a refuzat să le emită vize. Relațiile dintre cele două părți s-au deteriorat în special după ce Rusia a doborât în 2014, deasupra Ucrainei, un avion de pasageri. Avionul, care aparţinea companiei Malaysia Airlines Boeing, decolase de la Amsterdam şi a fost lovit de o rachetă rusă. Majoritatea celor 298 de persoane decedate în acel incident erau cetăţeni olandezi, potrivit ziare.com.
Austria ar găzdui 8.000 de informatori, majoritatea dintre ei ruși
În schimb, se pare că Austria este mult mai permisivă în ceea ce privește prezența spionilor ruși în țara lor. Se estimează că sunt aproximativ 7.000-8.000 de spioni, majoritatea ruși, dar și un număr destul de mare de chinezi, iranieni și turci. Principalele motive ale refuzului Austriei de a-i expulza au constat în reacția similară ce ar putea veni din partea Rusiei.
În plus, numărul agenților de informații austrieci care lucrează la Moscova este o fracțiune din numărul rușilor din Viena. Cu toate acestea, de la începutul războiul în Ucraina, activitatea de spionaj în Austria a crescut semnificativ.