Zborul MH17: Olanda îi cere lui Vladimir Putin o 'cooperare la nivel maxim'

Premierul olandez, Mark Rutte, s-a întâlnit joi cu preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru a-i cere o 'cooperare la nivel maxim' în cadrul anchetei asupra prăbuşirii zborului MH17, relatează AFP.

'Tocmai am vorbit cu preşedintele Putin la Milano şi i-am cerut o cooperare la nivel maxim în rezolvarea dezastrului zborului MH17', a scris Mark Rutte joi seară pe Tweeter. Prim-ministrul olandez a precizat că a discutat cu Vladimir Putin în marja summitului Asia-Europa care s-a deschis joi la Milano.

'Este un subiect sensibil şi, bineînţeles, sunt furios din cauza tuturor părţilor care au făcut imposibilă demararea lucrărilor la locul prăbuşirii', a scris Rutte pe pagina sa de Facebook. 'În prezent, depinde numai de noi să ne atingem obiectivul. Mă voi folosi de toate ocaziile pentru a lămuri această chestiune', a adăugat el.

Luni, patru experţi olandezi s-au întors la locul prăbuşirii zborului MH17 în estul Ucrainei, unde căutarea obiectelor personale şi a resturilor omeneşti a fost reluată, în ciuda luptelor sporadice din regiune.Oficiali olandezi, printre care prim-ministrul, au deplâns absenţa unui acces corespunzător la locul catastrofei.

La începutul lunii august, experţii olandezi au fost nevoiţi să îşi întrerupă căutările din cauza luptelor dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi. Guvernul de la Haga s-a plâns în repetate rânduri în legătură cu dificultatea de a ajunge la locul prăbuşirii, în pofida unui fragil armistiţiu în regiune.

Zborul MH17, având la bord 298 de persoane, dintre care 153 de cetăţeni olandezi, a fost doborât pe 17 iulie probabil de o rachetă sol-aer în timp ce survola estul Ucrainei aflat în mâinile separatiştilor. Olanda a fost însărcinată cu identificarea victimelor, precum şi cu ancheta asupra cauzelor dramei aviatice.

Un prim raport al Biroului olandez pentru securitate (OVV) a afirmat că avionul a fost doborât de un număr mare de proiectile cu viteză mare, ceea ce ar putea confirma teza unei rachete sol-aer.

Kievul şi occidentalii i-au acuzat pe separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova că se află la originea tirului criminal, acuzaţie respinsă de Kremlin care susţine că vina aparţine forţelor ucrainene. În total, 272 de victime ale căror resturi au fost transportate în Olanda au fost identificate de medicii legişti.