Zatoca, destinație turistică de vis, a rămas o amintire. Stațiunea ucraineană (fostă românească), transformată în ruine

Zatoca, destinație turistică de vis, a rămas o amintire. Stațiunea ucraineană (fostă românească), transformată în ruine Sursă foto: news.obozrevatel.com

A treia vară la rând, celebra cândva stațiune Zatoca din Regiunea Odesa rămâne fără turiști. Sutele case de odihnă din fosta stațiune basarabeană Bugaz (în perioada României Mari) au fost distruse până la temelie. Majoritatea localnicilor s-au retras. Au rămas doar bătrânii și unii pensionari mai puțin în vârstă.

În pofida pierderilor mari în urma războiului, oameni rămași acolo nu-și pierd speranța în victoria ucrainenilor. Unii au început chiar să-și reconstruiască locuințele, conform news.obozrevatel.com.

Până a fi bombardat, podul de la Zatoca asigura conexiunea strategică a Ucrainei cu țările din sudul și sud-vestul Europei,  unica arteră ce unea raioanele de sud ale regiunii Odesa cu restul Ucrainei.  A fost bombardat consecutiv pe 26 aprilie, 27 aprilie, 2 mai, 10 mai, 17 mai și 30 mai, notează BucPress.

O mulțime dintre vilele de pe malul mării, proprietăți ale cetățenilor Republicii Moldova -  rămășițe ale războiului ruso-ucrainean

 „Stațiunea Zatoca cu plaja de nisip fin, care a fost o perlă la Marea Neagră, în prezent, arată jalnic. Nimeni nu întreabă cui au aparținut casele de odihnă de acolo și care este soarta acelor proprietari, care au alocat sume colosale pentru a le amenaja. Multe case de vacanță au aparținut cetățenilor Republicii Moldova.  Azi, plaja este pustie. Pe acolo, mai aleargă câini vagabonzi, în așteptarea stăpânilor plecați, care și încotro i-au dus ochii”, scrie Zinaida Pinteac, cadru didactic din Sudul Basarabiei, pe BucPress.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ruinele uneia dintre cele mai populare stațiuni din fosta URSS

Până a fi bombardat, podul de la Zatoca asigura conexiunea strategică a Ucrainei cu țările din sudul și sud-vestul Europei,  unica arteră ce unea raioanele de sud ale regiunii Odesa cu restul Ucrainei.  A fost bombardat consecutiv, pe 26 aprilie, 27 aprilie, 2 mai, 10 mai, 17 mai și 30 mai. Zguduiturile de la explozii se aud și se simt în orașul Cetatea Albă, situat la distanța 21 kilometri de stațiunea Zatoca.

Sezonul estival 2024 din Odesa, deschis parțial

Conform autoarei BucPress, Primăria Odesa a deschis prima porțiune de plajă la țărmul Mării Negre, unde locuitorii orașului și turiștii vor putea să se scalde și să se bronzeze, pentru a-și întrema sănătatea și a se recrea după o iarnă de război. Plajele din Odesa și din unele localități de pe litoralul Mării Negre vor fi destinații de odihnă pentru cetățenii ucraineni, care nu s-au refugiat.

În acest sezon estival, autoritățile orașului și-au propus să deschidă circa 20 de locații pe malul mării, unde ar fi posibilă odihna, în anumite condiții: în caz de alarmă, lumea va trebui să părăsească plaja și să fugă în adăposturile din apropiere, existând și interdicție de scăldat, în cazuri de valuri mari. La descoperirea minelor, oamenii vor fi somați să părăsească de urgență plaja. Chiar dacă partea sudică a regiunii Odesa este situată pe malul Mării Negre, populației din localitățile de acolo îi sunt impuse restricții de război, informează BucPress.

Foto de epocă a Bugazului românesc din perioada de până la 1940

Pentru mai multe detalii, accesați link-ul: https://shorturl.at/Y7o3Z