Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, cel mai celebru comediant de stand-up al diplomației moscovite, se face că uită că o rachetă rusească a doborât un avion cu sute de pasageri deasupra Ucrainei. Și face din țânțar armăsar, în cazul rachetei NATO pierdute în Estonia.
Activitatea NATO în statele baltice a transformat regiunea într-o zonă în care incidentele au devenit posibile, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, după ce un avion de vânătoare spaniol a lansat accidental o rachetă în Estonia, relatează Unimedia, care citează agenţia Tass. "Ce s-a întâmplat demonstrează din nou că activitatea NATO, inclusiv în statele baltice, reprezintă un adevărat risc la adresa securităţii", a declarat Maria Zakharova.
Un avion de vânătoare spaniol a lansat accidentală o rachetă de tip aer-aer deasupra Estoniei, în timpul unui exerciţiu militar, a informat marţi presa estoniană. Două avioane de vânătoare Eurofighter şi două avioane franceze Mirage 200 participau la un exerciţiu militar de rutină, a informat Ministerul spaniol al Apărării.
Forţele armate estoniene caută racheta care a fost lansată accidental marţi, deasupra părţii de sud a ţării, de un avion de luptă spaniol care participa la operaţiuni NATO. Racheta aer-aer Amraam are o rază de acţiune de 100 km şi are o funcţie de autodistrugere, dar autorităţile nu au putut exclude varianta ca racheta să fi lovit solul fără a exploda.
Şeful forţelor aeriene estoniene Riivo Valge a declarat că racheta conţine între 5 şi 10 kilograme de explozibil. El a declarat, pentru un post de radio estonian, că, în comparaţie cu alte rachete, aceasta nu are un potenţial de distrugere foarte mare. Mai multe elicoptere caută racheta. De asemenea, a fost declanşată o investigaţie asupra modului în care avionul spaniol Eurofighter, care asigură securitatea în regiunea baltică alături de forţele NATO din Lituania, a putut lansa accidental racheta.
Statele baltice Estonia, Lituania şi Lituania nu au propriile avioane de luptă, bazându-se pe partenerii din NATO pentru supravegherea spaţiului lor aerian.