Zahărul, alimentul omniprezent în alimentația noastră, este responsabil pentru multe probleme de sănătate, chiar dacă oferă organismului energie, consumul excesiv este nociv, scrie cancan.ro.
Zahărul și efectele devastatoare asupra sănătății
Zahărul îl folosim zilnic la prăjituri, cafea, ceai și alte preparate, uitând de cele mai multe ori că este inamicul sănătății și al siluetei. Neurochirurg prof. dr. Vlad Ciurea vine cu explicații în acest sens. Excesul de zahăr are efecte asemănătoare drogurilor, de asta este supranumit „drogul alb”.
Obezitatea rezultă, de asemenea, în urma consumului ridicat de zahăr, în special din băuturi și gustări dulci și contribuie la creșterea în greutate. Excesul de zahăr oferă o cantitate mare de kilocalorii cu valoare nutritivă mică ducând la dezechilibre energetice.
Oamenii de știință afirmă că zahărul produce efecte asemănătoare dependenței în creierul uman, determinând pierderea autocontrolului.
Este un aliment considerat drog legal
Zahărul alb, rafinat, este clasificat ca fiind un „drog legal”, pentru că dependența de dulciuri este o formă care activează în creier plăcerea, senzația de dorință, de recompensă, chair dacă zahărul este un mecanism de apărare în fața stresului, oboselii, a durerii sau a unui disconfort emoțional.
Profesorul Vlad Ciurea: „Creierul are câțiva dușmani: stresul, în cantitate mare, alcoolul, tutunul care îngustează vasele de sânge și drogurile. Parcă îi place creierului uman această adicție pentru lucrurile interzise. Nu știu să spun care este mai grav”.
Cu ce putem înlocui zahărul rafinat
Neurochirurgul Vlad Ciurea recomandă să-l înlocuim imediat și să folosim înlocuitori. Cine are poftă de dulce să mănânce ciocolata neagră. Mai există făcut din ștevie sau zahărul din fructe și mierea de albine.
„Cel rafinat este un toxic, un drog pentru creier. Mai ales că dă și adicție. Dacă cel mic a dat de prăjituri dulci și lucruri însiropate, pline de zaharuri, foarte greu se lasă de ele. De exemplu, zahărul care este în ștevie și care este în fructe, mierea de albine este absolut sănătos!.
Acesta este și motivul pentru care medicul pledează „pentru ciocolată non însiropată, ciocolată cât mai neagră, cât mai seacă, care este foarte bună pentru creier. Acea amărăciune este foarte bună”.