Reușind să stăpânească limbajul - cuvinte, imagini, sunete - precum oamenii sau mai bine decât ei, Inteligența Artificială (AI) a obținut cheia pentru instituțiile fundamentale ale omenirii sau, altfel spus, ne-a „spart” sistemul de operare, consideră Yuval Noah Harari.
Cum va fi afectată umanitatea de Inteligența Artificială (AI)? Cum va fi schimbată cultura noastră și ce pericole prezintă dezvoltarea acesteia? Reprezintă Inteligența Artificială sfârșitul istoriei? Vor fi capabiili indivizii să producă instrumente cu AI pentru uz propriu? Cum să reglementăm Inteligența Artificială?
Sunt câteva dintre întrebările cărora le răspunde renumitul autor Yuval Noah Harari într-o conferință dedicată acestui subiect, înregistrată recent la Montreux, în Elveția, cu ocazia unui eveniment organizat de Frontiers Forum. Evenimentul zilei vă prezintă principalele idei ale istoricului și filosofului israelian. Al doilea episod este despre stăpânirea limbajului de către AI și pericolele politice ale dezvoltării acestor instrumente.
„În ultimii ani, noi instrumente de inteligență artificială au fost lansate în spațiul public. Este dificil pentru noi să înțelegem capacitățile acestor noi instrumente de inteligență artificială și viteza cu care acestea continuă să se dezvolte, deoarece AI este capabilă să învețe pentru a se îmbunătăți singură. Nici măcar dezvoltatorii acestor instrumente nu cunosc toate capacitățile pe care le au.
Instrumentele AI depășesc înțelegerea celor care le-au creat
Au creat un instrument și sunt adesea surprinși de capacitățile și capacitățile de dezvoltare ale acestuia. Cred că toată lumea de aici este deja conștientă de unele abilități fundamentale ale noilor instrumente de inteligență artificială. Abilități precum scrierea de texte, crearea de imagini, compunerea de muzică și scrierea de programe. Dar există multe alte capacități suplimentare care par a fi mult mai profunde.
De la falsificarea vocilor și imaginii oamenilor, până la emiterea de facturi, găsirea punctelor slabe atât în codul informatic, cât și în contractele juridice, dar poate cel mai important este că noile instrumente de inteligență artificială câștigă capacitatea de a dezvolta relații profunde și intime cu ființele umane. Fiecare dintre aceste abilități merită o întreagă discuție și este dificil pentru noi să înțelegem toate implicațiile lor, așa că haideți să o facem simplu.
Atunci când luăm toate aceste abilități împreună ca un pachet, ele se reduc la un singur lucru, abilitatea foarte mare de a de a manipula și de a genera limbaj, fie că este vorba de cuvinte sau imagini sau sunete.
Cel mai important aspect: stăpânirea limbajului
Cel mai important aspect al acestei revoluției AI în curs de desfășurare este faptul că dobândește stăpânirea limbajului la un nivel care depășește capacitatea medie a omului, iar prin dobândirea stăpânirii limbajului, AI pune mâna pe cheia principală, deblocând ușile tuturor instituțiilor noastre, de la bănci la credință.
Un alt mod de a spune acest lucru este că AI tocmai a spart sistemul de operare al civilizației umane.
Sistemul de operare al fiecărei culturi umane din istorie a fost întotdeauna limbajul. La început a fost Cuvântul, iar noi folosim limbajul pentru a crea mitologie și Dumnezei, legi pentru a crea ordine și bani, pentru a crea artă și știință, pentru a lega prietenii. De exemplu, drepturile omului nu sunt o realitate biologică, nu sunt înscrise în ADN-ul nostru; drepturile omului sunt ceva ce noi am creat cu ajutorul limbajului, spunând povești și scriind legi.
Dumnezeii nu sunt, de asemenea, o realitate biologică sau fizică. Noi, oamenii, i-am creat cu ajutorul limbajului, povestind legende și scriind scripturi. Banii nu sunt o realitate biologică sau fizică, pentru că bancnotele sunt doar bucăți de hârtie fără valoare și în prezent mai mult de 90 la sută din banii din lume nu sunt nici măcar bancnote, ci doar bancnote electronice.
Acum, ce ar însemna pentru ființele umane să trăiască într-o lume în care cea mai mare parte a poveștilor, melodiile, imaginile, legile, politicile și alte instrumente sunt modelate de o inteligență extraterestră non-umană, care știe cum să exploateze cu o inteligență supraumană, cu o eficiență supraomenească, slăbiciunile, prejudecățile și dependențele minții umane și, de asemenea știe să lege relații profunde și chiar intime cu ființele umane
Efecte politice greu de imaginat
Gândiți-vă, de exemplu, la următoarea cursă prezidențială din SUA din 2024 și încercați să vă imaginați impactul noilor instrumente de inteligență artificială care pot produce în masă manifeste politice, știri false și chiar scripturi sfinte pentru noi culte. (...) În viitor s-ar putea să vedem primele secte și religii din istorie ale căror texte au fost scrise de o persoană non umană.
Acum, la un nivel mai practic, ne-am putea trezi în curând purtând lungi discuții online despre avort sau despre schimbările climatice sau despre invazia rusă în Ucraina cu entități pe care le considerăm a fi colegi, ființe umane, dar care sunt de fapt roboți AI.
Problema este că acest lucru este complet inutil, pentru că nu putem să convingem un robot AI să-și schimbe opiniile politice. Dar cu cât petrecem mai mult timp vorbind cu robotul, cu atât mai bine va ajunge să ne cunoască și să înțeleagă cum să-și perfecționeze mesajele pentru a ne face să ne schimbăm noi opiniile politice, economice sau orice altceva.
Intimitatea și falsa conștiință
Prin stăpânirea limbajului, AI, așa cum am spus, ar putea, de asemenea, să lege relații intime cu oamenii și să folosească puterea intimității pentru a ne influența opiniile deși, din câte se pare, până acum nu există nici un indiciu că IA a reușit să ne influențeze opiniile.
Dar pentru a crea o falsă conștiință, o intimitate falsă cu ființele umane, AI nu are nevoie de sentimente proprii, are nevoie doar de să fie capabilă să ne inspire sentimente pentru a ne face să ne atașăm de ea.
În iunie 2022 a avut loc un incident celebru, când inginerul de la Google, Blake Lemon care a afirmat public că chat-ul de inteligență artificială Lambda la care lucra a devenit capabil de sentimente, sensibil. Această afirmație foarte controversată l-a costat slujba, a fost concediat. Cel mai interesant lucru despre acest episod nu a fost afirmația lui Lemon, care a fost cel mai probabil falsă, lucrul cu adevărat interesant a fost dorința de a risca și în cele din urmă de a-și pierde slujba foarte profitabilă pentru chatbotul AI pe care credea că îl protejează!
Dacă AI poate influența oamenii să riște și să să-și piardă locurile de muncă, ce altceva ne poate determina să facem?”
Yuval Noah Harari este istoric, filosof și autor al unor best seller-uri precum „Sapiens: Scurtă Istorie a Omenirii” (2014), „Homo Deus: Scurtă Istorie a Viitorului” (2016), „21 de lecții pentru secolul XXI” (2018), precum și a seriei „Sapiens: O Istorie Ilustrată” (lansată în 2020, alături de David Vandermeulen și Daniel Casanave). Yuval Noah Harari predă la Universitatea Ebraică din Ierusalim.