Yemen: preşedintele Saleh îşi negociază plecarea de la putere

Yemen: preşedintele Saleh îşi negociază plecarea de la putere

Ali Abdullah Saleh, aflat la putere din 1978, îşi negociază renunţarea la funcţia de preşedinte al Yemenului şi va demisiona până la sfârşitul acestui an, relatează BBC.

Luna trecută, Saleh anunţa că are de gând să îşi ducă la capăt actualul mandat, care expiră în 2013, şi se angaja să nu mai canideze pentru unul nou. Liderul de la Sanaa s-a răzgândit însă după şase săptămâni de proteste antiguvernamentale şi vrea să se retragă în 2011.

Potrivit ministrului de externe yemenit, Abubakr al-Qirbi, un apropiat al şefului statului, acesta din urmă este pregătit pentru un transfer de putere. "Preşedintele Saleh este gata să analizeze toate posibilităţile, atât timp cât există angajamente serioase din partea opoziţiei privind iniţierea unui dialog cu partidul de guvernământ", a precizat Abubakr al-Qirbi.

Susţinut de partid şi aliat al SUA

Ne puteți urmări și pe Google News

Ali Abdullah Saleh le-a transmis vineri susţinătorilor săi, în timpul unui miting organizat la Sanaa, că acceptă să transfere puterea doar dacă are certitudinea că aceasta ajunge "în mâini sigure", reaminteşte BBC. Însă partidul lui Saleh, Congresul General Popular, i-a recomandat ieri să rămână preşedinte până în 2013.

Situaţia e complicată, deoarece populaţia nemulţumită nu cere doar demisia lui Saleh, ci şi a doi dintre membrii familiei sale. Este vorba de Ahmed, fiul preşedintelui, şi de Yahia, nepotul liderului yemenit. Ahmed este comandantul Găzii Republicane, iar Yahia - şeful forţelor de securitate. Asta în condiţiile în care Yemenul rămâne un aliat-cheie al Statelor Unite în lupta împotriva reţelei teroriste al-Qaida.

Semnale de la Washington

Gruparea al-Qaida din Peninsula arabică ar fi pregătită să organizeze un atentat, pentru a profita de agitaţia politică din întreaga lume arabă, îndeosebi din Yemen, scrie "Washington Post". Conform cotidianului citat, "serviciile secrete americane au strâns noi informaţii care dovedesc că aripa al-Qaida din Yemen ar fi pe punctul de a lansa atacuri teroriste".

Înalţi oficiali americani au declarat că nu există totuşi suficiente elemente pentru a lansa o alertă sau pentru a lua măsuri specifice pentru a contracara această ameninţare. CIA şi armata americană au trimis zeci de agenţi în Yemen, în ultimele 18 luni, pentru a ajuta armata yemenită să combată terorismul, al-Qaida fiind principala grupare vizată.