X

Se pregătește un nou război. Mesajul este clar! „Suntem pregătiţi cu oameni, bani şi arme”. Cea mai gravă catastrofă umanitară din lume

Autor: IuliaMoise / Data publicarii: 23-04-2019 10:04

Luni, liderul rebelilor houthi din Yemen a avertizat că luptătorii săi ar putea efectua atacuri împotriva unor ţinte „strategice” din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, două ţări care îl combat militar, transmite AFP.

„Suntem pregătiţi pentru sacrificiu. Suntem pregătiţi cu oameni, bani şi arme”, a declarat Abdul-Malek al-Houthi într-un rar interviu la postul de televiziune al rebelilor, Al Massira.

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt stâlpii unei coaliţii militare care intervine din martie 2015 în sprijinul forţelor preşedintelui yemenit, Abd-Rabbu Mansour Hadi, contra rebelilor houthi care au cucerit vaste regiuni printre care şi capitala Sanaa.

Potrivit liderului rebelilor, insurgenţii au capacitatea de a atinge ţinte „importante şi strategice” din Arabia Saudită şi EAU dacă va fi o escaladare a luptelor în strategicul oraş-port Hodeida (vest).

„Rachetele pot atinge Riad, Abu Dhabi şi Dubai”, a adăugat el.

Rebelii au lansat în trecut rachete în direcţia Arabiei Saudite, precum şi drone. ONU a obţinut un acord final al beligeranţilor pentru retragerea combatanţilor din Hodeida, a afirmat luni în Consiliul de Securitate emisarul ONU Martin Griffiths, fără să precizeze vreo dată.

Această retragere este unul din elementele cheie ale armistiţiului la Hodeida, obţinut la începutul lui decembrie în Suedia de ONU, dar care nu a fost aplicat niciodată.

Conflictul din Yemen a provocat cea mai gravă catastrofă umanitară din lume, potrivit ONU, şi a făcut circa 10.000 de morţi, dar mai multe ONG-uri sunt de părere că bilanţul este net superior, scrie Agerpres.