Xi Jinping folosește Arma Anticorupției pentru a-și lichida opozanții

Peste 1,5 milioane de cadre ale Partidului Comunist și de funcționari de stat au fost epurați în ultimii cinci ani, de la venirea lui Xi la putere. Scena bătăliei principale o constituie serviciile secrete.

Ma Jian, fost ministru adjunct în Ministerul Securității între 2006 și 2015, șef al contraspionajului, a fost găsit vinovat joi, 27 decembrie, de luare de mită, de contracte încheiate sub presiune și de delict de inițiere, potrivit deciziei unui tribunal din Dalian, provincia Liaoning, care l-a condamnat la închisoare pe viață.

Este cel mai înalt oficial din domeniul securității care intră la închisoare, după condamnarea pe viață în 2015 a lui Zhou Yongkang, fost numărul trei în Partidul Comunist, care răspundea de activitatea serviciilor secrete, a justiției și a poliției.

Cazul lui Ma Jian este legat de Guo Wengui, cel mai căutat fugar din China, un mogul care trăiește în exil la New York, care a intrat în atenția opiniei publice internaționale printr-o serie de dezvăluiri explozive despre corupția care domnește în sânul conducerii Partidului Comunist.

Tribunalul din Dalian a scris pe site-ul său că Ma a acceptat mite „enorme”, iar colaborarea sa cu o companie a lui Guo era „foarte serioasă”. Ma și-ar fi folosit poziția pentru a consipra împreună cu Guo și a ajuta afacerile celui din urmă, recurgând la amenințări pentru a realiza tranzacții ilegale, ca de exemplu obligând anumite persoane să transfere acțiuni, afirmă tribunalul.

Ma Jian ar fi primit 100 de milioane de yuani (14,5 milioane de dolari) pentru prestația sa, la care se adaugă încă 50 milioane de yuani din tranzacționarea de acțiuni bazate pe informații cunoscute ca „insider”.

Potrivit comunicatului tribunalului, Ma și-ar fi acceptat sentința și nu va face apel. Nici Ma, nici Guo nu au putut fi contactați de presa internațională pentru a comenta decizia.

Ministerul Big Brother

Ma Jian (foto) a fost inculpat pentru corupție în 2015 și a fost exclus din Partidul Comunist în anul următor, după ce procurorii l-au acuzat de ingerințe în activități din domeniul securității, neprecizate însă. Sunt cunoscute puține date despre el: se știe totuși că, până să ajungă la poziția de vârf în 2006, a avut o activitate de trei decenii în cadrul serviciilor secrete. Zeci de oficiali au fost anchetați și închiși de la venirea la putere a președintelui Xi Jinping, sub stindardul unei vaste campanii anti-corupție, care a dus la epurarea a 1,5 milioane de cadre ale partidului și de funcționari de stat. Majoritatea cunoscătorilor vieții politice din China susțin însă că această campanie are de fapt rolul de a elimina opozanții interni sau din exil ai lui Xi Jinping. Foarte putenicul Minister al Securității se ocupă cu supravegherea cetățenilor chinezi și străini, fiind una dintre cele mai puțin transparente instituții din China, neavând nici un site public, nici un purtător de cuvânt.

 

Răpirea șefului Interpol

La sfârșitul lui septembrie, președintele Interpol, chinezul Meng Hongwei, a dispărut fără urmă după o vizită în țara sa natală. Soția, care locuia cu Meng la Lyon, a sesizat poliția după ce zile în șir nu a mai primit nici o veste despre acesta. Ultimul semn era un mesaj pe WhatsApp din 25 septembrie, în care șeful Interpol scria „Așteaptă apelul meu”, alături de un emoticon cu un cuțit. Femeia a interpretat mesajul drept un semnal că soțul său se afla în pericol.

După aproape două săptămâni de la dispariția lui Meng, regimul de la Beijing a anunțat pe 7 octombrie că acesta face obiectul unei anchete în China, fiind acuzat de luare de mită.

Cu două zile înainte, Interpolul primise un fel de demisie din partea lui Meng, sub forma unui bilet cu câteva cuvinte dactilografiate: „Suspectat că am încălcat legea, demisionez de bună voie din postul meu de director al Interpol”.

În josul documentului, era scris, tot dactilo, numele lui Meng Hongwei, dar fără semnătură olografă.

Asemenea lui Ma Jian, Meng a fost și el ministru adjunct al Securității. Nume greu în Partidul Comunist Chinez, el a cunoscut o ascensiune politică fulminantă în timpul lui Sun Zhengcai, un rival al lui Xi Jinping, condamnat în mai 2018 la – ați ghicit – închisoare pe viață pentru corupție.