Ce plănuiesc Xi Jinping și cu Vladimir Putin pentru 2024. Urzeala celor doi lideri
- Alexandru Stan
- 1 ianuarie 2024, 07:24
Dictatorul chinez Xi Jinping a declarat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova s-au consolidat în 2023. El a făcut schimb de mesaje de Noul An cu omologul său rus, Vladimir Putin. Între timp, dictatorul chinez promite că va „reunifica” Taiwanul cu China continentală.
Dictatorul comunist al Republicii Populare Chineze a făcut schimb de mesaje de Anul Nou cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Xi Jinping ațintește să anexeze Taiwanul. Putin vrea să înlăture regimul democrat pro-euroatlantic din Ucraina.
Ambii au un scop comun - răsturnarea ordinii mondiale actuale și a supremației americane, și apoi, consolidarea unei ordini mondiale multipolare.
Relațiile dintre Xi Jinping și Vladimir Putin, mai strânse ca niciodată
Xi a declarat la televiziunea chineză de stat: „baza materială şi publică a relaţiei noastre a devenit mai puternică.
În faţa schimbărilor fără precedent din ultimul secol şi a condiţiilor regionale şi internaţionale turbulente, relaţiile China-Rusia au menţinut o dezvoltare sănătoasă şi stabilă şi au făcut progrese constante în direcţia corectă", a spus Xi.
Dictatorul adaugă că „încrederea politică reciprocă dintre cele două părţi a devenit profundă, coordonarea strategică a fost consolidată, iar cooperarea reciproc avantajoasă a continuat să producă noi rezultate".
Republica Populară Chineză sărbătorește cea de-a 75-a aniversare a relațiilor bilaterale cu Rusia
Xi afirmă că este nerăbdător să sărbătorească cea de-a 75-a aniversare de la crearea relaţiilor bilaterale în 2024. Cei doi aliaţi şi-au consolidat legăturile în timp ce ţările occidentale au sancționat Kremlinul după invadarea Ucrainei.
Volumul comerţului bilateral dintre China și Rusia a depăşit 200 de miliarde de dolari, peste ţintă, s-a lăudat Xi. Rusia nu mai livrează gaz Europei, în special Germaniei după distrugerea conductelor Nord-Stream.
Dar livrările de gaz rusesc către China au atins un maxim istoric. Putin urmărește să refacă economia Rusiei după ce a ocolit sancțiunile Occidentului. Banii primiți de la Beijing i-ar putea ajuta pe ruși să-și refacă armata decimată în Ucraina, să achiziționeze armament de la Iran, Coreea de Nord și alți aliați, să provoace răzmerițe și conflicte în Africa, să influențeze alegerile din Occident, finanțând mișcări extremiste pro-ruse.
Xi Jinping: reunificarea cu Taiwanul este inevitabilă
Xi Jinping a mai declarat în discursul său de Anul Nou: „China va fi cu siguranţă reunificată. Toţi chinezii de pe ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan ar trebui să fie legaţi de un scop comun şi să împărtăşească gloria reînnoirii naţiunii chineze".
În timpul întâlnirii sale cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, la summitul de la San Francisco din, Xi Jinping a spus că reunificarea Taiwanului este "inevitabilă", potrivit France24.
Republica Populară Chineză consideră insula Taiwan drept o provincie de la sfârşitul războiului civil în 1949 și nici acum nu recunoaște autonomia Republicii Chineze, a cărui guvern s-a refugiat la Taipei. Xi promite că reunificarea se va face fie pașnică, fie prin forță. Taiwanul va organiza alegeri generale pe 13 ianuarie 2024. Dacă China va invada Taiwanul, Statele Unite nu vor mai putea să sprijine Ucraina în fața invaziei ruse, fiind preocupate și de evoluția războiului din Fâșia Gaza.