Președintele chinez Xi Jinping a spus că „Hong Kong a renăscut din cenușă” în timp ce a vizitat orașul – fiind prima sa călătorie în aproape 900 de zile. Xi a vizitat orașul înaintea celei de-a 25-a aniversări de la predarea Hong Kong-ului din Marea Britanie către China, pe 1 iulie.
Teritoriul a cunoscut schimbări uriașe de la ultima dată când Xi Jinping a făcut o călătorie similară, în 2017. Orașul a fost cuprins de proteste în masă, uneori violente, începând din vara lui 2019. Anul următor, Beijingul a impus Hong Kong-ului o lege cuprinzătoare de securitate națională, pe care guvernul britanic a descris-o drept „gravă și profund tulburătoare”.
Renașterea Hong Kong-ului
Zeci de susținători și politicieni pro-democrație au fost arestați conform legii. Xi a sosit în oraș cu un tren de mare viteză și a fost întâmpinat de suporteri care fluturau steaguri chinezești în Hong Kong. „Sunt foarte fericit să mă aflu în Hong Kong”, a spus Xi la sosire. „Au trecut cinci ani de când am fost ultima dată, iar în ultimii cinci ani am fost atent și m-am gândit la Hong Kong”.
Mai târziu, președintele chinez a spus că Hong Kong a „renăscut din cenușă” cu o „vitalitate viguroasă”. „Atâta timp cât rămânem la cadrul „o țară, două sisteme”, Hong Kong va avea cu siguranță un viitor mai luminos și va aduce contribuții noi și mai mari la marea întinerire a poporului chinez”, a spus el.
„O țară, două sisteme” este cadrul în care Hong Kong a fost returnat Chinei în urmă cu 25 de ani, teritoriul având promisiunea că modul de viață va rămâne neschimbat timp de 50 de ani. Biroul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare nu a comentat până acum despre aniversarea predării, dar și-a exprimat în mod regulat îngrijorarea cu privire la evoluțiile din Hong Kong.
Noua lege a securității
La începutul lunii mai, Regatul Unit s-a alăturat G7 pentru o declarație colectivă în care își exprimă „grava îngrijorare cu privire la procesul de selecție pentru șeful executivului ca parte a unui atac continuu asupra pluralismului politic și a libertăților fundamentale”.
În martie, guvernul i-a susținut pe judecătorii britanici care au demisionat din serviciu în instanțele superioare din Hong Kong din cauza erodării democrației și a libertății cauzate de noua lege a securității, potrivit Sky News.