Xanax îți micșorează creierul, dacă îl folosești pe termen lung

creier. Sursa: Arhiva EVZ

Xanax este un medicament popular din categoria benzodiazepinelor. O nouă cercetare sugerează că administrarea pe termen lung a benzodiazepinelor poate afecta anumite zone ale creierului. Concluziile sunt în concordanță cu ghidurile actuale de utilizare a acestor medicamente, care avertizează împotriva utilizării benzodiazepinelor pentru perioade lungi de timp.

Xanax, popular printre români. Pentru a trata o varietate de afecțiuni, cum ar fi insomnia, anxietatea și tulburările convulsive, medicii prescriu frecvent sedative cunoscute sub numele de benzodiazepine. Acestea funcționează prin încetinirea activității sistemului nervos central. Acest lucru poate relaxa starea de spirit, ameliora spasmele musculare și poate induce somn.

Aceste medicamente, inclusiv Xanax, provoacă dependență. Studiile au arătat că utilizarea lor pe termen lung duce la probleme de mișcare și de memorie. Prin urmare, Food and Drug Administration (FDA) din SUA spune că benzodiazepinele trebuie prescrise la cea mai mică doză posibilă. Dar și pentru cel mai scurt timp posibil pentru a obține efectele clinice dorite, care de obicei durează între două și patru săptămâni. Un pericol pentru sănătate, în caz contrar.

În ciuda acestor preocupări, cercetările arată că între 6% și 15% dintre pacienții care primesc benzodiazepine le folosesc pentru mai mult de șase luni.

Xanax și alte anxiolitice, periculoase pe termen lung

Cercetătorii au făcut o nouă descoperire care a fost publicată luni (1 iulie) în revista BMC Medicine, care indică faptul că utilizarea excesivă a acestor medicamente poate accelera deteriorarea naturală legată de vârstă a două zone ale creierului cunoscute pentru reglarea dispoziției și memoria.

Cercetătorii au examinat dosarele medicale ale 5 443 de adulți din Țările de Jos care inițial nu au indicat nicio afectare cognitivă. Oamenii de știință au examinat documentele medicale pentru a afla dacă și câte benzodiazepine au consumat fiecare persoană în perioada 1991–2008. În acest interval de timp, persoanele au primit în medie de 37 de ori doza zilnică prescrisă.

Echipa a descoperit că aproximativ cincizeci la sută dintre participanții la studiu au utilizat benzodiazepine la un moment dat până în 2008 și că până în 2020, aproximativ treisprezece la sută din grupul total a fost diagnosticat cu demență. Echipa a descoperit, în special, că, indiferent de cantitatea și durata consumului lor, persoanele care au luat benzodiazepine nu erau mai susceptibile de a dezvolta demență decât persoanele care nu le-au luat niciodată.

Efecte vizibile asupra creierului

În ciuda faptului că noul studiu nu a descoperit că benzodiazepinele cresc probabilitatea de a dezvolta demență, acesta a descoperit că aceste medicamente au efecte fizice asupra creierului. Cercetătorii au examinat aproximativ 4.800 dintre cei 5.443 de participanți la scanările cerebrale care au fost efectuate cel puțin o dată. Aceste scanări au arătat cum diferitele structuri din creier au crescut în volum în timp.

Pe baza acestor scanări, cercetătorii au ajuns la concluzia că administrarea benzodiazepinelor a dus la o reducere rapidă a volumului creierului.. Cu alte cuvinte, în comparație cu grupul care nu a luat medicamente, aceste structuri nervoase s-au micșorat mai rapid în grupul care a luat benzodiazepine.

Terapiile alternativă, o soluție

Echipa a descoperit nu numai aceste modificări ale volumului general al creierului, ci și schimbări în materia albă a creierului, țesutul cerebral care conține căile de trecere care transportă semnale între neuroni. Oamenii care au luat benzodiazepine pentru anxietate, numite anxiolitice, au prezentat o scădere mai rapidă a volumului materiei albe decât oamenii care au luat benzodiazepine în special pentru probleme de somn, cunoscute sub denumirea de sedative-hipnotice.

Ilse vom Hofe, coautor principal al studiului și doctorand la Centrul Medical al Universității Erasmus din Olanda, a declarat pentru Live Science: „Rezultatele noastre subliniază orientările care spun că nu ar trebui să luați benzodiazepine pentru o perioadă foarte lungă de timp”. De asemenea, cred că îi motivează pe clinicieni să examineze alternative terapii pentru a rezolva problemele oamenilor, mai degrabă decât să le prescrie doar benzodiazepinele.