Prețurile la energie sunt într-o continuă creștere. De la 1 ianuarie 2022 au fost anunțate noi scumpiri pentru abonații la E.On. În facturile românilor pot fi semnalate majorări chiar de până la 58% la energie electrică. Lucrurile nu par să revină la situația dinainte de pandemie și nici nu ar fi de dorit dacă vrem să evităm un dezastru economic, spun specialiștii financiari. Recordul masiv atins de inflație conduce, la rândul său, la creșterea prețurilor la mai multe produse. Consumatorii pot cel puțin să economisească energie în perioada Crăciunului.
Ce sfaturi oferă experții în energie pentru cetățenii care vor să facă economii în perioada Crăciun?
Luminițele de Crăciun pot fi înlocuite cu lămpi LED
De sărbători, luminițele normale de Crăciun pot fi înlocuite cu lămpi LED pentru iluminat. „Acestea consumă cu până la 90% mai puțină energie electrică”, a spus consultantul pentru consumatori Andreas Henning.
Lanțurile de lumini LED cu o putere de 5 wați consumă aproximativ 0,84 kilowați/oră pe durata unei săptămâni. Spre comparație, beculețele cu care toți ne-am obișnuit consumă circa 30 de wați, potrivit consultantului citat.
În plus, dacă luminițele LED vor străluci doar temporar, atunci când doriți să le admirați, nu continuu, ați putea să economisiți și mai mulți bani.
Modul în care coaceți fursecurile poate reduce consumul la gaz
Există și câteva trucuri care reduc costurile pentru prepararea fursecurilor de Crăciun. „Pentru multe paste făinoase, nu este necesară preîncălzirea”, a spus consultantul. Prin urmare, băgați fursecurile în cuptor, închideți ușa acestuia și abia apoi dați drumul la flacără.
„Cel mai bine este să coaceți cu convecție, asta economisește aproximativ 25% din energie în comparație cu căldura asigurată din partea de sus și de jos a cuptorului”, a explicat Henning. De asemenea, puteți coace mai multe tăvi în același timp. Dacă sunt patru, consumul este, de asemenea, împărțit la patru.
„Opriți cuptorul atunci când mai sunt doar 5 până la 10 minute de coacere. Căldura rezistă”, a mai sfătuit consultantul pentru consumatori.
Cum potrivită pentru a nu plăti prețuri exorbitante
De Crăciun - și nu numai -, nimeni nu ar trebui să facă frigul în locuințele lor. În general, puteți seta termostatul în așa fel încât în cameră să fie între 20 și 21 de grade Celsius. „Fiecare grad în minus economisește până la 6% din costurile de încălzire”, spune consultantul în energie Andreas Henning pentru ziarul nemțesc Bild.
Când vreți să aerisiți camera, economisiți cel mai mult dacă opriți în prealabil încălzirea, apoi deschideți toate ferestrele pentru a permite să aibă loc schimbul de aer. Închideți ferestrele după cinci până la zece minute și porniți din nou încălzirea.