Cea mai folosită aplicație, TikTok, nu a sancționat Rusia. Platforma rămâne disponibilă în țara lui Putin, dar doar cu un anumit conținut. Pe de altă parte, rușii nu mai pot accesa Instagram, Facebook sau Youtube.
Tik Tok a decis să ofere o a doua șansă Rusiei și să nu închidă aplicația. Cu toate astea, rușii trebuie să respecte anumite măsuri.
„În doar o lună, TikTok a devenit un alt posibil canal de propagandă de stat”, a declarat, pentru publicația americană The Washington Post, Giulia Giorgi, cercetătoare la ONG-ul european Tracking Exposed.
În urmă cu o lună, mai multe companii au sancționat Rusia, dar Tik Tok nu și-a suspendat activitatea definitiv în țara lui Putin. Aplicația nu a mai permis să se încarce clipuri și live-uri din Rusia. Aceasta le-a mai interzis să vizualizeze postările din afara țării lor, nici din Ucraina. Rușii nu au mai putut vedea filmările din celelalte state.
Aplicația a încercat să îi separe pe ruși de celelalalte state. Videoclipurile cu hashtaguri prorăzboi, precum „pentru noi” și „Putin top” au fost acceptate, dar hashtagurile antirăzboi au fost total interzise de pe Tik Tok-ul rusesc.
Un rus a declarat că această versiune TikTok este „un oraș-fantomă”, dar măcar poate beneficia de aplicație. Youtube, Instagram și Facebook au dispărut din Rusia.
Jamie Favazza, purtătoarea de cuvânt a companiei, a transmis că nu a fost „nicio modificare a serviciului în Rusia începând cu 6 martie”. Aceasta a discutat și despre închiderea Tik Tok-ului în Rusia: „În ceea ce privește implementarea, continuăm să lucrăm pentru a aplica aceste modificări”.
„Constatările noastre arată că TikTok nu este transparentă în ceea ce privește acțiunile din Rusia”, a declarat Marc Faddoul, unul dintre directorii Tracking Exposed.
Război pe Tik Tok
Tik Tok a fost făcut pentru a le permite adolescenților să își arate talentul muzical sau stilul de a dansa. Cu toate astea, aplicația a devenit o sursă de știri, dar și o platformă plină de scandal.
„Impactul ei e mai greu de studiat pentru mediul academic decât cel al rivalilor mai consacrați, pentru că nu le oferă aceleași instrumente cercetătorilor pe teme precum dezinformarea”, a mai scris jurnalistul de la The Washington Post.
Foarte mulți tineri au aflat despre măcelul provocat de Vladimir Putin pe Tik Tok. Multe filmări din război au fost postate pe aplicație, iar comentariile nu au încetat să apară. Cu toate astea, șefii platformei nu se consideră responsabili pentru asta, potrivit Libertatea.