Evenimentul Zilei > Actualitate > William Brînză: „Votul prin corespondenţă, şansa diasporei de a-şi face auzită vocea”
William Brînză: „Votul prin corespondenţă, şansa diasporei de a-şi face auzită vocea”

William Brînză: „Votul prin corespondenţă, şansa diasporei de a-şi face auzită vocea”

Forumul Românilor de Pretutindeni s-a desfăşurat vineri la Palatul Parlamentului. Deputatul PDL pentru Diaspora, William Brînză, ne vorbeşte despre concluziile acestuia şi despre problemele românilor plecaţi peste hotare.

EVZ: Ce proiecte are statul român pentru românii din dispora?
William Brînză: Prezenţa primului ministru, a membrilor Guvernului şi a preşedinţilor de comisii parlamentare pentru românii din străinătate este o dovadă clară că Diaspora este prioritară pentru noi. În acest cadru s-au desprins şi câteva proiecte clare: deschiderea de noi secţii consulare, diminuarea taxelor consulare, creşterea numărului de Lectorate româneşti în vederea promovării limbii române, lărgirea ariei de acoperire a radioului şi televiziunii române şi accesul fără restricţii pe piaţa forţei de muncă înainte de expirarea termenului prevăzut iniţial în Tratat (31 decembrie 2013). Prin comisia parlamentară pe care o conduc şi în calitate de deputat de diaspora voi intensifica dialogul cu ambasadorii statelor unde avem comunităţi însemnate de români precum şi cu autorităţile naţionale şi locale, pentru a limita micile neplăceri pe care le sesizează atât românii cât şi străinii.
Există pericolul ca şi în Italia să fie restrâns accesul românilor pe piaţa muncii, ca în Spania?
Este o măsura temporară bazată pe o decizie populistă a guvernului spaniol, pe care o vom tranşa imediat după alegerile din noiembrie 2011, când la conducerea Spaniei va veni un guvern de dreapta. Până la acea dată, atât eu ca parlamentar de diaspora, cât şi guvernul Boc monitorizăm situaţia şi suntem în contact 24 de ore din 24 cu românii din Spania şi cu autorităţile spaniole. În urma discuţiei avute de curând cu ambasadorul Italiei în România am stabilit o agendă de lucru comună, cu obiective clare, ce pot preveni o situaţie neplăcută pentru românii din Italia. În plus, în urma întâlnirii dintre preşedintele României, Traian Băsescu, şi presedintele Italiei, Georgio Napolitano, a premierilor Boc si Berlusconi, s-au pus bazele unei colaborări ce alungă orice urmă de îndoială referitor la o situaţie similară celei din Spania. Pe de altă parte, Doamne-fereşte de o situaţie fără precedent în Europa, pentru că atunci fiecare stat îşi va apăra interesele şi cetăţenii.
„Aş fi fericit dacă aş vedea întorşi cel puţin 30-40% dintre românii plecaţi"
Criza ar putea să-i determine pe românii stabiliţi afară să se întoarcă în România?
Sunt cel mai aprig militant pentru întoarcerea românilor acasă şi asta deoarece România are mare nevoie de experienţa şi specializarea lor. Permanent, în dialogul cu ei, le explic programele de care ar putea beneficia, programe adresate micilor intreprinzători, firmelor mici şi mijlocii, informându-i despre posibilităţile de creditare pe care le oferă statul şi băncile în vederea dezvoltării afacerii. Aş fi cel mai fericit parlamentar dacă la finalul mandatului aş vedea întorşi acasă cel puţin 30-40% dintre românii plecaţi la muncă sau la studii în străinătate.
Cum monitorizaţi exact problemele cu care se confruntă românii din diaspora?
În mod direct, prin vizite constante în toate zonele care îmi intră în atribuţii. Chiar dacă îmi neglijez de multe ori viaţa personală, sunt fericit atunci când mă aflu în mijlocul „românilor mei", aşa cum îmi place să le spun. Consider ca dialogul este extrem de important. În plus telefoanele mele, adresa mea de mail şi facebook sunt publice. Am un site unde românii găsesc toate modalităţile de a mă contacta şi credeţi-mă că primesc un număr însemnat de e-mailuri la care şi răspund. În plus mă asigur că orice promisiune făcută este îndeplinită la timp. Sunt un om de cuvânt.
A avut succes iniţiativa dumneavoastră privind formularul postat pe site pentru românii cărora le-a fost încălcat dreptul la muncă de autorităţile străine?
Miile de sesizari primite – la această oră când vorbim ating peste 4 mii – mă fac să cred că am acţionat prompt. Le mulţumesc românilor ca au avut încredere în mine, pentru ca nu i-am dezamăgit răspunzând la toate întrebarile şi identificând pentru fiecare o soluţie. Munca mea nu s-a terminat însă aic .Voi interveni de fiecare dată când voi constata ca li se încalcă drepturile legale idiferent în ce ţară s-ar întâmpla acest lucru. Le datorez aceasta ca parlamentar, ca reprezentant al lor, dar şi ca român care, nu demult, a trecut printr-o experienţă similară, ani de zile departe de casă, strângând bani pentru a-şi continua studiile şi pentru a asigura familiei un trai decent.
În ce măsură este susţinut proiectul votului prin corespondenţă în diaspora?
Nu ascund că acest proiect îmi este foarte drag, l-am iniţiat în urmă cu aproape 4 ani şi întreprind toate demersurile pentru a intra în vigoare. Adoptarea lui nu va reprezenta câştigul meu sau al PDL-ului, nici al PSD-ului sau PNL-ului. Va fi un câştig pentru România. Este un proiect de dreapta pentru românii din străinătate, un proiect care le va acorda dreptul garantat de Constituţie de a reveni în dezbaterea publică, împlicându-se direct în viaţa politică din ţară şi de a contribui direct la viitorul României. Aşa cum am spus, dreptul la vot, pe lângă faptul că este o datorie morală faţă de românii din străinătate, care au suţinut PIB-ul României, este şi o obligaţie constituţională. În prezent, doar cel mult 5% dintre românii aflaţi în străinătate pot vota şi asta din cauza distanţelor foarte mari până la secţia de vot. Acest proiect va rezolva problema distanţelor şi va oferi tuturor şansa de a vota aşa cum le dictează conştiinţa.
Desigur votul prin corespondenţă rămâne opţional, el alăturându-se votului clasic, dar va asigura integral posibilitatea diasporei de a-şi face auzită vocea clară a democraţiei, o voce distrugătoare pentru demagogii lipsiţi de substanţă.
"Rromii nu sunt numai o problemă a României, sunt o problemă a Europei"
În contextul actual în care mai multe state, cel mai recent în Bulgaria, s-au înregistrat violenţe interetnice, credeţi că există pericolul ca şi în state ca Italia, Spania să se reaprindă tensiuni îndreptate împotriva comunităţilor de rromi?
Ori de câte ori au fost înregistrate derapaje interetnice am discutat cu reprezentanţii rromilor, dar şi cu autorităţile din localitatea în care a avut loc incidentul şi de fiecare dată am găsit o soluţie. Rromii nu sunt numai o problemă a României, sunt o problemă a Europei, iar nu evacuarea lor dintr-un stat reprezintă o soluţie, ci programele de integrare pe care de multe ori le ignorăm, atât noi, ca stat român, cât şi marile puteri europene. Numai integrarea este măsura care trebuie întreprinsă pentru a limita sau chiar eradica aceste tensiuni, care nu fac cinste României, dar nici Europei.
CITIŢI ŞI:

  • William Brînză: Diaspora, reţeta secretă a României

  • William Brânză: Spania trebuie să notifice CE dacă vrea să impună restricţii pentru muncitorii români