Scopul principal al acestor campanii secrete pare să fie promovarea pozițiilor guvernelor occidentale și israeliene, în timp ce distrug reputația jurnaliștilor și a politicienilor independenți. Articolele cele mai afectate de acest tip de manipulare includ subiecte politice, geopolitice și anumite subiecte istorice , precum și biografii ale academicienilor, jurnaliștilor și politicienilor nonconformiști.

Nu este de mirare, fondatorul Wikipedia Jimmy Wales, un prieten al fostului premier britanic Tony Blair și un „tânăr lider” al forului Davos, a apărat aceste operațiuni în mai multe rânduri. Vorbind despre Davos, Wikimedia  a acumulat o avere de peste 160 de milioane de dolari , donată în mare de companii mari americane și fundații influente.

În plus, rețelele de socializare și platformele video americane se referă tot mai mult la Wikipedia pentru a încadra sau combate subiecte „controversate”.  Deja, denunțătorul de la NSA, Edward Snowden, a dezvăluit modul în care spionii se ocupă de dezbaterile online, iar mai recent, un șef Twitter s-a dovedit a fi un ofițer din armata britanică. Pentru a adăuga cel puțin un anumit grad de transparență, cercetătorii germani au dezvoltat un instrument de navigare gratuit numit WikiWho, care permite cititorilor să coloreze codul exact cu cel care a publicat în Wikipedia, notează swprs.

 

PAGINA ANTERIOARA