WikiLeaks: Viaţa intimă a magistraţilor, în dosare secrete

WikiLeaks: Viaţa intimă a magistraţilor, în dosare secrete

Judecătorul Cristi Danileţ le-a dezvăluit diplomaţilor SUA ce conţineau dosarele din arhiva SIPA.

Judecătorul Cristi Danileţ le-a spus diplomaţilor Ambasadei SUA că în arhiva SIPA - fostul serviciu secret al Ministerului Justiţiei (MJ), desfiinţat în 2006 - există note informative despre "relaţiile sexuale ilicite" ale magistraţilor şi fişe medicale ale unor judecătoare care făcuseră avorturi. Aşa se arată într-o telegramă a Ambasadei SUA atribuită WikiLeaks, din care Hotnews.ro a publicat câ teva pasaje.

Magistratul clujean Cristi Danileţ este în prezent membru al CSM şi a fost consilier al ministrului justiţiei Monica Macovei, care l-a desemnat în 2006, imediat după desfiinţarea SIPA, în comisia de inventariere a arhivei serviciului.

Danileţ: "Am văzut doar vreo 300 de note informative"

Ne puteți urmări și pe Google News

"Danileţ le-a spus consilierilor politici că SIPA (...) avea scopul de a spiona vieţile private ale judecătorilor, procurorilor, oficialilor din instanţe şi chiar ale cetăţenilor de rând. El le-a văzut dosarele care conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale despre ce judecătoare au făcut avorturi (...). (Notă: Danileţ a divulgat că deşi dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul Justiţiei a păstrat dosarele din 2001-2005, în două încăperi mici, accesibile ministrului de justiţie. Sfârşit de notă)", se arată în pasajul din telegrama Ambasadei SUA publicat de Hotnews.ro.

Contactat de EVZ, judecătorul Danileţ a refuzat să confirme întâlnirea cu diplomaţii SUA, dar a precizat că a afirmat public în mai multe rânduri că în arhiva SIPA existau note informative referitoare la viaţa privată a magistraţilor.

"În arhiva SIPA am intrat doar eu şi încă un procuror, de trei ori, câte două ore. Am văzut doar vreo 300 de note informative, dintre care unele con ţi neau informaţii ce ţin de viaţa privată. Nu-mi amintesc să fi spus vreodată cuiva că erau şi note referitoare la avorturi şi nici nu-mi amintesc să fi văzut, au trecut câţiva ani de-atunci. Erau sigur date despre boli de care sufereau unii magistraţi. Şi acestea ţin tot de viaţa privată", a explicat magistratul. De asemenea, el a confirmat că, într-adevăr, în această arhivă se găsesc doar documente din perioada 2001-2005, întrucât restul ar fi fost distruse în baza unui ordin de ministru care nu a fost găsit însă în minister.

"OCHIUL ŞI TIMPANUL"

Un general de Securitate, la comanda SIPA

Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) a fost înfiinţat în 1991 de ministrul justiţiei Mircea Ionescu Quintus ca o structură în cadrul Direcţiei Generale a Penitenciarelor, însărcinată să culeagă in - for maţii din închisori. În 1997, un alt ministru, Valeriu Stoica, a transferat SIPA direct în subordinea sa. Suspiciuni cu privire la acest serviciu au existat de la bun început, dar s-au înteţit după ce la cârma ministerului a venit, în 2001, Rodica Stănoiu şi mai ales după ce aceasta l-a numit la conducerea SIPA pe Marian Ureche, un fost general de Securitate bănuit de poliţie politică.

În noiembrie 2003, când scan dalul era în toi, Ureche a fost nevoit să demisioneze după ce s-a constatat că, în şapte ani de activitate, SIPA nu prezentase niciun raport de activitate parlamentului. Câteva luni mai târziu, el a recunoscut într-o audiere la CNSAS că este, într-adevăr, a - ceeaşi persoană cu ofiţerul de Securitate Marian Ureche care apărea în dosarul de urmărire al lui Ioan Petru Culianu. CNSAS a decis, în final, că fostul şef al SIPA a făcut poliţie politică înainte de 1989. Mai mult, s-a descoperit ulterior că Ureche era ofiţerul de Securitate care o recrutase pe Rodica Stănoiu ca informatoare în anii ’80, sub numele de cod "Paula".

În 2004, ministrul justiţiei Cristian Diaconescu a reuşit să dea o bază legală SIPA, printr-o hotărâre de guvern care reboteza serviciul în Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie. Apoi, în 2006, ministrul Monica Macovei a decis să desfiinţeze această structură. Arhiva care a aparţinut SIPA a rămas însă sigilată într-o clădire a MJ, unde se află şi în prezent.

La începutul acestui an, ministrul Cătălin Predoiu a declarat că are în intenţie reînfiinţarea serviciului de informaţii al ministerului, care va stabili şi ce se va întâmpla cu această arhivă.

"Era, a notat Danileţ, o reîntoarcere la epoca Ceauşescu şi era greşit să crezi că poţi forţa prin şantaj judecătorii să se reformeze.", TELEGRAMĂ AMBASADA SUA, WIKILEAKS