WikiLeaks va publica milioane de mail-uri ale agenției americane Stratfor

Site-ul Wikileaks a anunţat că va începe astăzi să publice peste cinci milioane de e-mail-uri ale societăţii americane private de informaţii secrete şi analize strategice Stratfor, cu sediul în SUA, obţinute aparent de hackeri.

WikiLeaks susţine că deţine probe privind existenţa unor legături secrete între Strategic Forecasting Inc (Stratfor), cu sediul la Austin, Texas, şi companii precum Dow Chemical din India şi Lockheed Marin din SUA, precum şi agenţii guvernamentale, printre care Departamentul de Stat, Homeland Security (securitatea internă) sau Marina SUA, transmite Reuters. Mesajele ce vor fi publicate conțin informații privilegiate despre atacurile guvernului SUA asupra lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, dar și propriile încercări ale agenției Stratfor de a submina WikiLeaks, existând peste 4.000 de e-mail-uri în acest sens. Mesajele electronice, care datează din perioada iulie 2004-decembrie 2011, vor dezvălui folosirea de către Stratfor a unor  ”reţele de informatori, structuri de dare de mită, tehnici de spălare de bani şi (utilizarea) de metode psihologice”, se arată într-un comunicat WikiLeaks.

”Documentele arată cum lucrează o firmă privată de informaţii secrete şi cum ia ca ţintă indivizi pentru clienţii lor privaţi şi guvernamentali”, se precizează în comunicat. Strafor se prezintă ca fiind un furnizor pe bază de abonament de analize geopolitice, cu o strategie de strângere de informaţii bazată pe tehnici ale serviciilor secrete.

”Este vorba de o firmă privată de informaţii secrete, care se bazează pe informatori din guvernul american, agenţii străine de informaţii cu reputaţii discutabile şi jurnalişti”, a declarat Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, pentru Reuters. Acorduri secrete cu organizații media Firma privată le promite abonaţilor "dobândirea unor cunoştinţe complete despre afacerile internaţionale, înţelegând ce se întâmplă, de ce se întâmplă şi ce se va întâmpla". Conform WikiLeaks, importanţa acestor mesaje nu va deveni clară decât peste câteva săptămâni, când cei 25 de parteneri din presă şi opinia publică vor fi examinat informaţiile. Printre aceşti parteneri figurează revista Rolling Stone, ziarul indian Hindu, cotidianul italian La Repubblica şi site-ul francez owni.fr. Stratfor are acorduri secrete cu zeci de organizații media și jurnalilști, începând cu Reuters și până  la Kyev Post. Lista ”Partenerilor Confederației” Stratfor va fi, de asemenea, dezvăluită de WikiLeaks. WikiLeaks susține că are dovada potrivit căreia Stratfor i-a acordat un abonament generalului pakistanez Hamid Gul, fost şef al serviciilor de informaţii pakistaneze, care, potrivit unor telegrame diplomatice americane, pregătea un atac cu bombă artizanală împotriva unor membri ai forţei internaţionale din Afganistan în 2006. Activiști interceptați de Stratfor Stratfor a interceptat activităţile online ale activiştilor care încercau să obţină despăgubiri pentru catastrofa de la Bhopal (India), din 1984, soldată cu mii de morţi după ce un nor de gaz toxic s-a scurs de la uzina de pesticide a grupului american Dow Chemical, susține, de asemenea, Wikileaks. Directorul executiv şi fondatorul Stratfor, George Friedman, a tras atenţia luna trecută că au fost furate e-mail-uri, însă a precizat că autorii atacului informatic nu vor găsi nimic semnificativ.

Sursa mesajelor electronice nu a fost dezvăluită, însă publicarea lor survine după atacarea serverelor companiei în luna decembrie de către indivizi care susţin că au legături cu gruparea de hackeri Anonymus.

După invadarea calculatoarelor Straftor în luna decembrie, detalii despre cardurile de credite de la peste 30.000 de abonaţi ai Stratfor au fost postate pe internet, inclusiv cele ale fostului secretar de stat american Henry Kissinger sau ale fostului vicepreşedinte Dan Qualyle.

FBI desfăşoară o anchetă asupra atacului hackerilor de la sfârşitul anului trecut.

WikiLeaks a dezvăluit în 2010 înregistrări video secrete şi mii de telegrame diplomatice americane despre războaiele din Irak şi Afganistan, stârnind furia guvernului american. Australianul Julian Assange, în vârstă de 40 de ani, se află în prezent în arest la domiciliu în Marea Britanie şi se luptă cu extrădarea sa în Suedia, unde este acuzat de presupuse agresiuni sexuale.