WikiLeaks: zeci de „nevinovați”, închiși la Guantanamo

WikiLeaks a difuzat 759 de documente secrete ale Pentagonului care sugerează că guvernul american a folosit închisoarea de la Guantanamo (Cuba) în mod ilegal pentru a obţine informaţii de la persoanele reţinute, multe dintre ele în mod clar nevinovate, arată cotidianul spaniol El Pais. Departamentul de Stat al SUA şi Pentagonul au criticat într-un comunicat comun difuzarea acestor documente, notează Agerpres.

Conform documentelor publicate de WikiLeaks, la închisoarea de la Guatanamo, Statele Unite 'au creat un sistem poliţienesc şi penal fără garanţii', în care contau numai două chestiuni: câtă informaţie se putea obţine de la deţinuţi, chiar dacă erau nevinovaţi, şi dacă puteau fi periculoşi în viitor.

El Pais semnalează că 'bătrâni cu demenţă senilă, adolescenţi, persoane cu boli mintale grave şi învăţători ori fermieri fără nicio legătură cu terorismul au fost duşi la închisoare şi plasaţi alături de adevăraţii terorişti precum responsabilii atentatelor de la 11 Septembrie'.

Rapoartele sunt datate între 2002 şi 2009 şi descrie sistemul folosit pentru evaluarea deţinuţilor, care avea rolul de a stabili dacă o persoană trebuia să fie pusă în libertate, să fie mutată în altă ţară sau să rămână la închisoarea instituită de administraţia fostului preşedinte George W. Bush în 2002 în Cuba.

Sistemul stabileşte trei niveluri de risc, de la cel mai înalt, când persoana 'probabil' presupune 'o ameninţare pentru SUA, interesele sale şi aliaţii săi', până la cel mai scăzut, cu risc 'improbabil'.

'SUA au stabilit că 83 de deţinuţi nu presupuneau niciun risc pentru securitatea naţiunii, iar despre alţi 77 se recunoaşte că este 'improbabil' să constituie o ameninţare pentru ţară sau pentru aliaţii ei', adaugă cotidianul spaniol.

Despre persoanele care 'poate' ar putea presupune un pericol pentru securitatea ţării, documentele arată că 'Statele Unite nu au crezut în mod seios în vinovăţia sau ameninţare a aproape 60 la sută dintre prizonierii lor'.

În acest sens, adaugă ziarul, principalul obiectiv al închisorii era de a 'exploata' toată informaţia pe care ar fi putut s-o ofere deţinuţii, chiar ştiindu-se că mulţi dintre ei erau nevinovaţi.

Departamentul de Stat al SUA şi Pentagonul au criticat într-un comunicat comun faptul că 'mai multe organizaţii mediatice au luat decizia de a publica numeroase documente obţinute în mod ilegal de WikiLeaks cu privire la centrul de detenţie de la Guantanamo', potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.

'Aceste documente conţin informaţii confidenţiale despre deţinuţii actuali şi trecuţi de la Guantanamo şi condamnăm categoric difuzarea acestor informaţii sensibile', semnalează comunicatul comun al Pentagonului şi Departamentului de Stat al SUA.