Operaţiunile SUA împotriva unor “ţinte de mare valoare (high value targets, HVT)”, precum loviturile dronelor care au vizat responsabili ai Al-Qaida, au avut un efect “limitat” asupra talibanilor în Afganistan, estima CIA într-un raport datat 7 iulie 2009 şi publicat ieri pe site-ul WikiLeaks.
Aceste operaţiuni au contribuit de o manieră “moderată” la lupta împotriva liderilor Al-Qaida în Irak, adaugă agenţia americană de informaţii în raportul intitulat “Cum să faci din operaţiunile împotriva unor ţinte de mare valoare un instrument eficient împotriva insurecţiei”.
“Coaliţia a depus eforturi susţinute din 2001 pentru a viza responsabili talibani, dar influenţa limitată a guvernului afgan în afara Kabulului a afectat integrarea eforturilor privind HVT şi alte elemente militare şi nemilitare ale luptei împotriva insurecţiei”, a scris CIA în raportul său, preluat de AFP.
“Utilizarea Pakistanului drept sanctuar de către înalţi responsabili /talibani/ a complicat de asemenea eforturile de a viza HVT”, se adaugă în document. Fără a pune la socoteală faptul că talibanii “au o foarte mare capacitate de a-şi înlocui responsabilii pierduţi”, subliniază CIA.
În Irak, Al-Qaida a pierdut mai întâi mai mulţi dintre responsabilii săi, “dar aceste pierderi nu au încetinit mult elanul Al-Qaida”. Însă aceste operaţiuni care au vizat HVT în 2007 s-au alăturat apoi acţiunilor coaliţiei şi ale sunniţilor irakieni, ceea ce a contribuit la declinul organizaţiei teroriste de atunci, estimează CIA.
Agenţia americană, care a evaluat aceste operaţiuni în mai multe ţări (Peru, Columbia, Irlanda de Nord, Algeria, Sri Lanka, respectiv Israel pentru Hamas şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei), a precizat că acestea au avut efecte “pozitive”, diminuând eficienţa insurgenţilor, reducându-le gradul de susţinere, divizându-le mişcarea sau afectându-le strategia de a prelua puterea.
Agenţia însă a admis că aceste operaţiuni au avut efecte “negative”, pentru că ele pot “creşte nivelul de susţinere” pentru insurgenţi şi face ca guvernul ţării implicate să “neglijeze alte aspecte ale strategiei sale” împotriva rebelilor. De asemenea, aceste operaţiuni afectează strategia rebelilor de o asemenea manieră că aceştia sunt “favorizaţi”. Ele “întăresc legăturile unui grup armat cu locuitorii” sau “îi radicalizează” pe responsabilii rămaşi.
Preşedintele american Barack Obama, ajuns la putere în ianuarie 2009, a intensificat între timp aceste operaţiuni controversate, efectuate prin intermediul unor bombardamente aeriene sau al dronelor, în regiuni precum nord-vestul Pakistanului.
WikiLeaks este la originea difuzării, începând din 2010, a 250.000 de telegrame diplomatice americane şi a 500.000 de rapoarte militare clasificate “secret de apărare”.