WikiLeaks: depeşele SUA dezvăluie un "stat mafiot" rus al lui Vladimir Putin
- Adam Popescu
- 2 decembrie 2010, 18:48
Depeşele diplomaţilor americani, dezvăluite de WikiLeaks şi de publicaţia The Guardian, pictează Rusia ca un stat corupt până în măduva oaselor, în care toată lumea, de la Kremlin până la oficialii inferiori, membri ai serviciilor de securitate, oameni de afaceri şi crima organizată îşi dau mâna pentru a institui "un virtual stat mafiot".
Observaţiile ambasadorului SUA dau o lovitură importantă campaniei anti-corupţie anunţată de premierul Vladimir Putin şi de preşedintele Dmitri Medvedev.
Multe acuzaţii vin de la un procuror spaniol, Jose "Pepe" Grinda Gonzalez, care a petrecut mult timp încercând să anihileze grupările mafiote ruse din Spania, timp în care a interceptat mii de conversaţii ale acestora şi a reuşit arestarea a mai multor mafioţi ruşi.
Într-o telegramă trimisă de la Madrid de diplomaţii americani în februarie 2010, în urmă cu mai puţin de un an, se relatează briefingul făcut pentru aceştia de procurorul spaniol. Concret, Gonzales spune că Belarus, Cecenia şi Rusia sunt state virtual mafiote şi că Ucraina va deveni unul în curând.
Gonzales spune că unul dintre motivele pentru care crima organizată rusă ar trebui să stârnească îngrijorare este acela că rămân în continuare întrebări cu privire la gradul de implicare al premierului Vladimir Putin în mafia rusă. Procurorul merge mai departe şi spune că este de acord cu o teză a lui Aleksander Litvinenko, fostul agent rus asasinat în 2006 la Londra, care spunea că serviciile ruse - FSB, SVR şi GRU, controlează crima organizată din Rusia.
Informaţiile obţinute de procurorul spaniol de la serviciile secrete, de la martori şi prin operaţiunile de supraveghere derulate, l-au făcut să creadă că anumite partide politice din Rusia, precum Partidul Liberal Democratic, a fost creat de KGB şi de succesorul său, SVR, şi adăposteşte mai mulţi mafioţi importanţi, spune telegrama trimisă de diplomaţii americani la Washington.
Dilema Lujkov
Nu sunt singurele observaţii făcute de americani cu privire la corupţia din Rusia - o telegramă revelatoare în acest sens este cea trimisă de ambasadorul SUA la Moscova, John Beyrle, în februarie 2010, sub titlul "Dilema Lujkov", cu referire la fostul primar al Moscovei, demis între timp de preşedintele rus Dmitri Medvedev.
Ambasadorul american primeşte mai multe informaţii de la oameni al căror nume a fost şters din telegramele publicate de WikiLeaks, pentru protejarea acestora. Concret, lui Beyrle i se spune că: birocraţii din guvern, serviciile - FSB, MVD, poliţia şi procurorii acceptă cu toţii mită, că Lujkov şi alţi primari şi guvernatori mituiesc oficiali de la Kremlin, că oficiali purtând valize (probabil încărcate cu bani) şi însoţiţi de gărzi de corp au fost văzuţi intrând la Kremlin de mai multe ori şi că Lujkov urmează ordinele kremlinului, care îi cere să nu deranjeze grupările de crimă organiuată din Moscova.
Sistemul de protecţie al mafioţilor este descris cu amănunte. Telegrama diplomatului SUA spune că criminalii beneficiază de o umbrelă de protecţie care include serviciile FSB, Ministerul de Interne (MVD), procuratura şi municipalitatea. "Analiştii identifică o structură cu trei straturi în lumea criminală a Moscovei. Lujkov e în vârf. FSB, MVD şi miliţia sunt la un nivel secund. Finalmente, criminalii de rând şi inspectorii corupţi sunt la cel mai jos nivel", spune depeşa. Cine oferă protecţia cea mai bună
Aceeaşi telegramă detaliază sistemul de protecţie din Moscova, pe baza informaţiilor oferite de asemenea de sursele diplomatului. Ambasadorului i se spune că oamenii de afaceri din capitala Rusiei au înţeles că e mai bine să ceară protecţie de la servicii de la Ministerul de Interne şi de la FSB (decât de la crima organizată), din moment ce au mai multe arme, mai multă putere şi sunt de asemenea protejaţi de lege. Lucrurile stau astfel: Poliţia şi Ministerul de Interne iau bani de la micile afaceri, în vreme ce FSB colectează de la afacerile mari, spun informaţiile primite de ambasador şi relatate de acesta în depeşa trimisă la Washington.
În final, în vreme ce subliniază că primarul Moscovei este un suporter important al partidului Rusia Unită, căruia i-a adus voturi, ambasadorul american apreciază că Putin şi Medvedev vor renunţa la serviciile lui Lujkov. Analiza diplomatului s-a dovedit a fi adevărată - Medvedev l-a demis recent pe Lujkov din funcţia de primar. Batman, Robin şi americanii îl enervează pe Putin
O altă telegramă trimisă de la ambasada SUA din Moscova în anul 2008 face cuplului Medvedev-Putin caracterizarea care a făcut între timp înconjurul lumii. Ambasadorul american relatează informaţiile primite de la contactele sale cu privire la împărţirea puterii şi precizează că există trei curente de opinie: primul care îl vede pe Medvedev acumulând încet puterea în vreme ce combate criza economică, al doilea care consideră că "Medvedev continuă să îl joace pe Robin în tandemul în care Putin este Batman", şi al treilea care crede că nu există o diferenţă palpabilă între cei doi.
Într-un interviu la CNN, Putin şi-a arătat ieri în mod deschis iritarea faţă de caracterizările americanilor, o schimbare de direcţie, după ce zile întregi, liderii din întreaga lume au aruncat acuzaţii spre WikiLeaks. "Sinceri să fim, nu ne imaginam ca acest lucru (aprecierile privind relaţia Putin-Medvedev, n.r.) să fie făcut cu o astfel de aroganţă, vulgaritate şi într-o manieră atât de lispită de etică", a spus premierul Rusiei. Citeşte şi celelalte telegrame despre Rusia