WikiLeaks: Cum a parazitat o multinaţională un guvern

WikiLeaks: Cum a parazitat o multinaţională un guvern

În lupta crâncenă pentru acces la resursele petroliere, compania Shell şi-a infiltrat oameni în executivul nigerian, dezvăluie noi telegrame date recent publicităţii de site-ul respectiv.

Compania petrolieră anglo-olandeză Shell şi-a infiltrat oameni în toate structurile guvernului nigerian pentru a avea acces la toate deciziile importante ale executivului privind terenurile petrolifere din sudul ţării, dezvăluie telegrame ale ambasadei americane la Abuja publicate de site-ul WikiLeaks.

Potrivit depeşelor, preluate de cotidianul britanic "The Guardian", Ann Pickard, directorul filialei nigeriene a grupului petrolier, a mărturisit diplomaţilor americani că Shell are informatori în fiecare departament relevant al ministerelor care, într-o formă sau alta, sunt implicate în gestionarea bogatelor resurse de petrol din Delta Nigerului.

Guvernul nigerian nici nu bănuieşte câte informaţii vitale despre deciziile sale care vizează industria petrolieră parvin companiei, a mai subliniat oficialul Shell, potrivit unei telegrame din octombrie 2009.

Lupta pentru resurse

Printre altele, Pickard a dezvăluit ambasadorului american cum oamenii infiltraţi în Ministerul pentru Resurse Petroliere au obţinut copia unei scrisori prin care ministrul de resort invita companii din China să participe la o licitaţie pentru concesionarea unor terenuri petrolifere. O corespondenţă similară a avut loc şi între guvernul de la Abuja şi diferite companii petroliere ruse, a mai precizat Pickard.

Într-un alt text oficial expediat către Departamentul de Stat, diplomaţii americani au relatat cum filiala Shell din Nigeria a aflat, de asemenea, graţie persoanelor bine plasate în guvern, numele a doi politicieni care susţin mişcarea de gherilă din Delta Nigerului.

Pickard obţinuse, de asemenea, informaţii privind mai multe transporturi maritime de rachete sol-aer care ar fi avut drept destinaţie finală gherilele din deltă.

Rebelii luptă împotriva prezenţei companiilor petroliere străine în sudul ţării, unde sunt concentrate resursele pe care ei le consideră un bun destinat exclusiv pieţei interne. Actele de sabotaj şi răpirea angajaţilor companiilor petroliere străine sunt principalele mijloace de acţiune ale acestora.

Mai puternică decât guvernul

Dezvăluirile WikiLeaks au generat critici virulente împotriva practicilor companiei, aşa cum transpar din telegrame. "Shell este peste tot. Are ochi şi urechi în orice minister din Nigeria. Este mai puternică decât guvernul Nigeriei", a declarat Celestine AkpoBari, lider al organizaţiei Social Action Nigeria. "Shell a penetrat puternic sistemul şi exploatează de mult timp toate canalele politice din Nigeria în folos propriu", a comentat, la rândul său, Ben Amunwa, un expert londonez în industria petrolieră.

Guvernul nigerian a respins vehement informaţiile regăsite în telegramele ambasadei americane, subliniind că acestea sunt interpretări ale unei singure persoane menite să afecteze imaginea autorităţilor centrale.

La rândul său, compania Shell a refuzat să comenteze dezvăluirile, motivând că nu a avut timp suficient pentru a obţine reacţia oficialului al cărui nume apare în depeşe, Ann Pickard.

Nigeria este cel mai mare producător african de petrol şi al optulea exportator de ţiţei din lume.

CITEŞTE MAI MULTE DEZVĂLUIRI ÎN SECŢIUNEA WIKILEAKS.

Ne puteți urmări și pe Google News