WhatsApp. Cu ce platforme importante se aliază. Un parteneriat neaşteptat

WhatsApp. Cu ce platforme importante se aliază. Un parteneriat neaşteptat

WhatsApp,Google, Apple, Microsoft și alte companii s-au opus public unei propuneri din partea agenției britanice de informații GCHQ de a deschide o comunicare criptată către guvern.

WhatsApp, aplicaţia din spatele platformei de mesagerie a intrat într-un parteneriat complet neaşteptat cu Apple, Google, şi alte 44 de companii de pe glob. Scopul lor este acela de a se opune unei iniţiative legislative a unei agenţii guvernamentale britanice, GCHQ, care vrea să poată spiona conversaţiile cetăţenilor prin platformele online.

Aceştia vor sa oblige companiile care au platforme de mesagerie să le permită să citească mesajele criptate pe care le trimit utilizatorii, dar aceste companii se opun.

Într-o scrisoare deschisă adresată celor de la GCHQ, toate aceste companii reclamă faptul că iniţiativa lor pune în pericol dreptul cetăţenilor la intimitate şi libertate de exprimare. Această propunere ameninţă drepturile fundamentale ale omului, inclusiv viaţa privată. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Scrisoarea menţionează mai multe motive pentru care această propunere nu este adecvată.  Asta ar submina încrederea utilizatorilor în astfel de platforme şi ar deschide noi căi de abuz.

Proiectul legislativ al celor de la GCHQ a fost publicat în cursul lunii noiembrie 2018, însă deocamdată agenţia nu este sigură în convingerea companiilor. GCHQ ar vrea să fie un observator la discuţiile purtate prin mesaje criptate de către persoanele care ajung în Marea Britanie.

Pe lângă giganții tehnologici enumerați mai sus, semnăturile scrisorii deschise includ organizații ale societății civile, ca Fundația Electronic Frontier și Human Rights Watch.

„Salutăm acest răspuns la cererea noastră privind accesul excepțional la date. Propunerea ipotetică a fost întotdeauna intenționată ca punct de plecare pentru a discuta. Vom continua să ne angajăm cu părțile interesate și așteptăm cu nerăbdare să avem o discuție deschisă pentru a ajunge la cele mai bune soluții posibile " ,a declarat pentru The Guardian, Ian Levy, unul dintre autorii propunerii.