Oare ar mai trebui ca lumea să se bucure de WhatsApp? La urma urmei, acest serviciu nu a oferit o cale sigură oamenilor de pretutindeni ca să comunice în siguranță. Şi totuşi este utilizat în masă deşi nu prezintă garanţii.
În ultimele luni, aplicația de mesagerie, care este deținută de Facebook și are peste 1,5 miliarde de utilizatori în întreaga lume, a generat o dinamică politică și socială înfricoșătoare. În Brazila, de exemplu, WhatsApp a devenit un vector primar pentru teoriile conspirației și alte dezinformări politice.
WhatsApp a jucat un rol similar în alegerile din Kenya anul trecut. În India, în acest an, mesaje false despre răpitorii de copii au devenit virale pe WhatsApp, ceea ce a dus la violența în rândul populației, care a ucis zeci de oameni. WhatsApp a spus că se străduiește să reducă răspândirea dezinformării în legătură cu serviciul, dar atât.
Spre deosebire de Facebook, Twitter sau Instagram, WhatsApp nu este o rețea socială. Este în cea mai mare parte o aplicație pentru texte în care majoritatea conversațiilor sunt private și nemediate de vreun tip de algoritm menit să amplifice angajamentul. În cele mai multe cazuri, compania nu poate vedea chiar tot ceea ce se întâmplă pe WhatsApp, deoarece serviciul criptează automat mesajele, cel puţin asta spun oficialii.
În Brazilia, peste 120 de milioane de persoane folosesc serviciul, care este oferit gratuit ca parte a abonamentului de internet mobil (ceea ce înseamnă că utilizarea WhatsApp nu este inclusă în baza de date a persoanelor). Ca și în celelalte mari piețe cum ar fi India, Africa de Sud, Arabia Saudită și o mare parte a Europei - funcția WhatsApp din Brazilia este un instrument de comunicare universal. Este folosit pentru chat și glume, pentru fotografii, pentru știri, activități politice și multe altele.
Într-un articol din The New York Times, un grup de cercetători brazilieni au solicitat companiei WhatsApp să instituie limita în India de expediere a mesajelor pentru a reduce știrile false în timpul campaniei. WhatsApp a refuzat să facă acest lucru. Purtătorul de cuvânt a spus că nu este suficient timp să se opereze această schimbare. (Schimbarea regulilor ar cere oamenilor să își actualizeze aplicația, un proces care durează săptămâni.). Compania a subliniat, de asemenea, că majoritatea discuțiilor în aplicaţia WhatsApp nu sunt forțe virale, ci conversații intime între indivizi sau grupuri mici. "Acest lucru este foarte diferit de alte aplicații care sunt concepute ca platforme de difuzare (mai degrabă ca o piață publică globală) unde puteți ajunge la o audiență de milioane la apăsarea unui buton", a scris Chris Daniels, vicepreședinte al WhatsApp, pe Facebook săptămâna trecută.
Iar ca o concluzie, putem afirma că oamenii sunt extrem de apropiaţi de WhatsApp şi că nu sunt dispuşi să renunţe la acest serviciu care te lasă să împărtăşeşti cu prietenii sau familia informaţii, trăiri, probleme personale, zvonuri, ştiri de tot felul fără să ai interdicţii, numai că, criptarea nu este totală, deci nici siguranţă nu prezintă.
"Există o apropiere incontestabilă de WhatsApp -un serviciul atât de periculos. Familiarizarea în ceea ce privește WhatsApp îţi dă încredere şi de cele mai multe ori, pare un - bun social imens - devenind o forță cheie în spatele falsității virtuale". Aceasta a fost constatarea unui studiu realizat de Tomer Simon, cercetător la Universitatea din Tel Aviv.