Cine se află în spatele spargerii WhatsApp. Amnesty International a luat atitudine

Firma israeliană acuzată că a spart WhatsApp săptămâna trecută se confruntă cu un proces susținut de Amnesty International, care se teme că personalul său a fost supravegheat printr-un spyware instalat pe serviciul de mesagerie.

Grupul care are ca activitate preocupările pentru drepturile omului a început un proces în care sunt implicați aproximativ 50 de membri și susținători ai Amnesty International Israel și alți membri ai comunității pentru drepturile omului. Aceștia au cerut Ministerului Apărării din Israel să interzică exportul software-ului Pegasus al NSO, care poate prelua sub acoperire un telefon mobil, poate copia datele și poate porni microfonul.

Într-o declarație a Amnesty International se arată că „personalul A.I. are o teamă continuă și bine întemeiată că poate continua să fie vizată și în cele din urmă supravegheată”, ca urmare a unei încercări de hacking de anul trecut, potrivit The Guardian.

Grupul NSO, fondat în 2010, furnizează guvernelor software de supraveghere pentru combaterea terorismului și a infracțiunilor grave, și au primit licențe pentru zeci de țări, inclusiv Arabia Saudită, Mexic și Emiratele Arabe Unite.

În ultimele luni, însă, au existat o serie de plângeri că tehnologia a fost utilizată pentru a viza grupuri pentru drepturile omului, activiști și jurnaliști din mai multe țări.

Aceste acuzații au culminat, la începutul săptămânii trecute, cu anunțul companiei WhatsApp deținută de Facebook, potrivit căreia s-a creat o breșă de securitate în serviciul de mesagerie, care se crede că a fost exploatată de grupul NSO, care ar fi permis accesarea telefonului mobil printr-un apel WhatsApp ratat.